Ziemniaki faszerowane boczkiem i serem z piekarnika
Pyszne, faszerowane ziemniaki, najpierw ugotowane w mundurkach, potem zapieczone w piekarniku. Przepis na farsz jest bardzo prosty i niesamowicie smaczny : ziemniaki, cebulka, boczek, ser i szczypiorek. Wszystkie składniki idealnie do siebie pasują i razem smakują doskonale! Takie ziemniaki zazwyczaj podaję bez dodatków, ale jeśli chcecie można pokusić się o odrobinę kwaśnej śmietany :).
PRZEPIS NA ZIEMNIAKI FASZEROWANE BOCZKIEM I SEREM Z PIEKARNIKA
Składniki :
3 większe ziemniaki
100 g wędzonego boczku
1 cebula garść żółtego sera startego na małych oczkach
1 łyżka posiekanego szczypiorku
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
Jak zrobić ziemniaki faszerowane boczkiem i serem z piekarnika : Ziemniaki ugotować w mundurkach. Odlać i lekko przestudzić, następnie odciąć mały kawałek ziemniaka z góry. Delikatnie łyżeczką wyciągnąć większą część środka ziemniaka, przełożyć do miski i rozgnieść. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Boczek pokroić na małe kawałeczki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić cebulę, oprószyć solą i pieprzem i smażyć aż zacznie się rumienić. Dodać do miski z ziemniakami. Na rozgrzaną patelnię wrzucić boczek, smażyć aż dobrze się przyrumieni. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i dodać do pozostałych składników. Do miski dodać większość sera (zostawić odrobinę do posypania wierzchu ziemniaków), szczypiorek oraz odrobinę soli i pieprzu. Dobrze wymieszać, tak przygotowany farsz nakładać do ziemniaków. Posypać resztą sera. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w temperaturze 200 stopni na funkcji termoobieg przez około 10 minut.