Ziemniaki faszerowane boczkiem i serem z piekarnika


Pyszne, faszerowane ziemniaki, najpierw ugotowane w mundurkach, potem zapieczone w piekarniku. Przepis na farsz jest bardzo prosty i niesamowicie smaczny : ziemniaki, cebulka, boczek, ser i szczypiorek. Wszystkie składniki idealnie do siebie pasują i razem smakują doskonale! Takie ziemniaki zazwyczaj podaję bez dodatków, ale jeśli chcecie można pokusić się o odrobinę kwaśnej śmietany :).

Zdjęcie - Ziemniaki faszerowane boczkiem i serem z piekarnika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PRZEPIS NA ZIEMNIAKI FASZEROWANE BOCZKIEM I SEREM Z PIEKARNIKA


Składniki :
3 większe ziemniaki
100 g wędzonego boczku
1 cebula garść żółtego sera startego na małych oczkach
1 łyżka posiekanego szczypiorku
2 łyżki oliwy
sól, pieprz

Jak zrobić ziemniaki faszerowane boczkiem i serem z piekarnika : Ziemniaki ugotować w mundurkach. Odlać i lekko przestudzić, następnie odciąć mały kawałek ziemniaka z góry. Delikatnie łyżeczką wyciągnąć większą część środka ziemniaka, przełożyć do miski i rozgnieść. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Boczek pokroić na małe kawałeczki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić cebulę, oprószyć solą i pieprzem i smażyć aż zacznie się rumienić. Dodać do miski z ziemniakami. Na rozgrzaną patelnię wrzucić boczek, smażyć aż dobrze się przyrumieni. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i dodać do pozostałych składników. Do miski dodać większość sera (zostawić odrobinę do posypania wierzchu ziemniaków), szczypiorek oraz odrobinę soli i pieprzu. Dobrze wymieszać, tak przygotowany farsz nakładać do ziemniaków. Posypać resztą sera. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w temperaturze 200 stopni na funkcji termoobieg przez około 10 minut.

Przepisy z tych kategorii

Zapiekane w pergaminie słodkie ziemniaki, feta, pieczarki, czerwona  cebula z dodatkiem mięty
3

Zapiekane w pergaminie słodkie…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

Śledzie w jogurcie z korniszonami i koperkiem
1

Śledzie w jogurcie z korniszon…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Wytrawne muffinki
2

Wytrawne muffinki

Patrycja Patrycja
Simply Food

Tortille z kurczakiem cajun i warzywami

Tortille z kurczakiem cajun i…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Mini wrapy z tortilli z łososiem

Mini wrapy z tortilli z łososi…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Wytrawne ciastka ze szpinakiem
1

Wytrawne ciastka ze szpinakiem

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym
1

Kotlety ziemniaczane z sosem p…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Kopytka

Kopytka

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Gulasz z chorizo i kapustą

Gulasz z chorizo i kapustą

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Frytki z młodych ziemniaków i batatów

Frytki z młodych ziemniaków i …

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Kopytka ziołowe ze szparagami
1

Kopytka ziołowe ze szparagami

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Frytki z batatów – pikantne i chrupiące
1

Frytki z batatów – pikantne i…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy