Ziemniaki faszerowane boczkiem i serem z piekarnika


Pyszne, faszerowane ziemniaki, najpierw ugotowane w mundurkach, potem zapieczone w piekarniku. Przepis na farsz jest bardzo prosty i niesamowicie smaczny : ziemniaki, cebulka, boczek, ser i szczypiorek. Wszystkie składniki idealnie do siebie pasują i razem smakują doskonale! Takie ziemniaki zazwyczaj podaję bez dodatków, ale jeśli chcecie można pokusić się o odrobinę kwaśnej śmietany :).

Zdjęcie - Ziemniaki faszerowane boczkiem i serem z piekarnika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PRZEPIS NA ZIEMNIAKI FASZEROWANE BOCZKIEM I SEREM Z PIEKARNIKA


Składniki :
3 większe ziemniaki
100 g wędzonego boczku
1 cebula garść żółtego sera startego na małych oczkach
1 łyżka posiekanego szczypiorku
2 łyżki oliwy
sól, pieprz

Jak zrobić ziemniaki faszerowane boczkiem i serem z piekarnika : Ziemniaki ugotować w mundurkach. Odlać i lekko przestudzić, następnie odciąć mały kawałek ziemniaka z góry. Delikatnie łyżeczką wyciągnąć większą część środka ziemniaka, przełożyć do miski i rozgnieść. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Boczek pokroić na małe kawałeczki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić cebulę, oprószyć solą i pieprzem i smażyć aż zacznie się rumienić. Dodać do miski z ziemniakami. Na rozgrzaną patelnię wrzucić boczek, smażyć aż dobrze się przyrumieni. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i dodać do pozostałych składników. Do miski dodać większość sera (zostawić odrobinę do posypania wierzchu ziemniaków), szczypiorek oraz odrobinę soli i pieprzu. Dobrze wymieszać, tak przygotowany farsz nakładać do ziemniaków. Posypać resztą sera. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w temperaturze 200 stopni na funkcji termoobieg przez około 10 minut.

Przepisy z tych kategorii

Zapiekane w pergaminie słodkie ziemniaki, feta, pieczarki, czerwona  cebula z dodatkiem mięty
3

Zapiekane w pergaminie słodkie…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

Grillowany łosoś pomarańczowy na duszonym czosnku niedźwiedzim

Grillowany łosoś pomarańczowy…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Kotleciki z indyka z kaszą jaglaną i jarmużem

Kotleciki z indyka z kaszą jag…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sałatka meksykańska z makaronem

Sałatka meksykańska z makarone…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Tort marchewkowy z mascarpone
1

Tort marchewkowy z mascarpone

napiecyku napiecyku
napiecyku

Tajskie czerwone curry z dynią – wegańskie, bez glutenu

Tajskie czerwone curry z dynią…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Przepisy z tych kategorii

Wiosenny chleb na zakwasie

Wiosenny chleb na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Ribollita toscana. Wiejska zupa z Toskanii

Ribollita toscana. Wiejska zup…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pasztet z fasoli i żurawiny

Pasztet z fasoli i żurawiny

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pasta jajeczna z awokado i czosnkiem niedźwiedzim
1

Pasta jajeczna z awokado i czo…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Pierogi ze szpinakiem i fetą

Pierogi ze szpinakiem i fetą

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Udka zapiekane w sosie pomidorowo-paprykowym
2

Udka zapiekane w sosie pomidor…

Patrycja Patrycja
Simply Food