Zielone curry z indykiem i warzywami
Prawdziwe curry, takie jak w prawdziwej hinduskiej restauracji, można zrobić tylko z pasty curry, która smakuje zupełnie inaczej niż przyprawa w torebkach.
Składniki:
3 łyżeczki zielonej pasty curry
250 ml mleka kokosowego
łyżeczka sosu sojowego
0,5 kg piersi z indyka
sól, pieprz
żółta fasolka szparagowa, brokuły
Mięso pokrój na cienkie paski, posól i popieprz, obsmaż na oliwie.
Pastę curry wrzuć na patelnię z łyżką oliwy, smaż przez chwilę, dodaj łyżkę mleka kokosowego i jeszcze chwilę smaż. Dolej resztę mleka kokosowego.
Wrzuć mięso i duś przez ok. 10 minut. Dodaj warzywa i duś do miękkości.
Gotowe curry przypraw odrobiną sosu sojowego. Podawaj z brązowym ryżem.