Zielone ciastka herbaciane z białą czekoladą
Kolejny przepis z japońskiej kolacji to również przepis, który kusił mnie od dawna. Po małym rozeznaniu i drobnym zmianach zaczerpnęłam przepis z Japońskiej Kuchni Karoliny, u której zasiedziałam się, przeglądając nieznane mi japońskie smakołyki.
Składniki (ok.30 szt.): 180g mąki, 120g masła, 80g cukru, 8g sproszkowanej herbaty matcha, jajko,
biała czekolada, łyżka masła, 4 łyżki śmietany 30%;
Zagniatamy składniki na ciasto i pozostawiamy w lodówce na ok.30 minut. Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy na placek grubości ok. 2mm i wycinamy nieduże kółeczka (ja użyłam kieliszka o śr. 5cm. Ciastka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 st C przez ok.10-15 minut.
W czasie kiedy ciastka będą stygły roztapiamy w kąpieli wodnej czekoladę z dodatkiem masła i śmietany. Następnie czekamy aż masa wystarczająco stężeje i przekładamy ciastka. Jeśli zostanie nam odrobina masy warto wykorzystać ją do zrobienia zygzaków na ciastkach. Gotowe ciastka wkładamy do lodówki.