Zielona sałatka z cykorii
Przyznam szczerze, że nie znałem smaku cykorii do czasu kiedy zamieszkałem w Holandii. Ile straconych lat!
Tę sałatkę (lub surówkę, bo i pod surówki się łapie) robię często jako dodatek do obiadu.
Składniki na 1 osobę (porcja taka jak poniżej na zdjęciu) 1 cykoria (przekrojona wzdłuż na pół i potem na 0,5cm paski w poprzek), 5 grubszych plastrów surowego ogórka pokrojonego w słupki, zielone oliwki, stąki młodego, zielonego groszku, ćwiartka zielonej papryki, pietruszka lub kolendra
Generalnie nie ma ograniczeń, można dodawać co się ma pod ręką i co się lubi. Jak mam rzeżuchę to też dodaję.
Polewam sosem typu winegret. Nie pamiętam czy wspominałem jak robię ten sos? Najwyżej się powtórzę. Ocet balsamiczny i oliwa z oliwek w proporcji 1:3 Czasami daję dwie części oliwy z oliwek i 1 część oliwy z orzechów arachidowych. Trochę sosu sojowego (używam tego o zmniejszonej zawartości soli), pieprz i łyżka miodu. Wstrząsam w słoiczku i polewam przed podaniem. Miodzio!