Zielona Misa Buddy. Co ma Budda do miski?

Zdjęcie - Zielona Misa Buddy. Co ma  Budda do miski? - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Poprzedni rok kulinarny był dla mnie rokiem Buddha Bowl.  Otwierając bowiem Pinterest, Instagram, czy strony poświęcone zdrowemu jedzeniu, wszędzie wyskakiwały miski Buddy. Niektóre restauracje również poszły za trendem, wprowadzając do menu nieskończone wariacje na temat…I tu zrodziło się we mnie pytanie – co ma Budda do modnej miski?
Zaczęłam szperać i znalazłam książkę Budha’s Diet – klik!, w której Autorzy zagłębiają się mocno w ideę i dietę…
Naczelne hasło tej diety brzmi „Starożytna sztuka utraty wagi bez utraty umysłu” . A to bardzo mi się podoba, bo zarzynanie się restrykcjami najróżniejszych diet to nie moja bajka.
Przede wszystkim jedzenie Buddy było bardzo skromne. Okazuje się, że Budda był chudy, a te wszystkie grubaski z posągów to wizerunek mnicha, który żył tysiąć lat po Buddzie…
No i przywiązywał wagę do tego, kiedy jemy, a nie co jemy. Pora jedzenia jest najważniejsza. Tak też odżywiają się buddyjskie mniszki i mnisi od dwóch tysięcy lat jedząc posiłki w określonych godzinach.
Jak twierdzą Autorzy książki, Budda budził się każdego ranka przed świtem i niósł swoją miskę po drogach lub ścieżkach, gdziekolwiek się znajdował, a miejscowi wkładali jedzenie do miski jako darowiznę, a na koniec jadł to co mu do miski dano.To była oryginalna Miska Buddy – duża miska z dostępnym w danym miejscu jedzeniem i taka, aby pozwalała na dzielenie się nią. To było prawdopodobnie samo zdrowe jedzenie, ponieważ Budda żył w czasach taniej nieprzetworzonej żywności, ale prawdopodobnie było to też całkiem proste jedzenie – ryż i proste curry.
Budha’s Diet nie zawiera żadnych przepisów. Są tu tylko porady i wskazówki. Jednocześnie Autorzy są przekonani, że Misa Buddy powinna zawierać wszystko to, co mamy w domu, w lodówce i pod ręką. Warzywa powinny być przygotowane na parze, na patelni, w części surowe.  Poza tym brązowy ryż, komosa lub farro.
Zastanawiałam się więc jak skomponuję swoją Misę Buddy…Przeglądałam wiele stron i widziałam wiele pomysłów. Stanęło na wiosennym zielonym kolorze. Przed Wami moja Buddha Bowl!

Zdjęcie - Zielona Misa Buddy. Co ma  Budda do miski? - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zielona Misa Buddy// Buddha Bowl

zielony sos
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
garść liści i ziół: koper, czosnek niedźwiedzi, pietruszka, bazylia
sól i pierz do smaku
Zioła płuczemy i osuszamy, czosnek siekamy. Do kielicha blendera dodajemy liście i zioła – trochę odkładamy, czosnek, sól i pierz, i miksujemy. Przekładamy do miski, dodajemy resztę posiekanych zieloności i odstawiamy.

miska
1 szklanka ugotowanej komosy
1 zielony średni ogórek
garść zielonego groszku
1/2 brokuła
1 dojrzałe awokado
garść liści i ziół (jak do sosu)
1 jajko
pestki dyni

Jajko wkładamy do zimnej wody i gotujemy 7 minut pod przykryciem. Wyjmujemy i studzimy w zimnej wodzie.
Brokuł dzielimy na różyczki. Gotujemy go na parze razem z groszkiem, 5 minut – muszą być al dente! Wkładamy do zimnej wody aby zachowały kolor. Ogórek kroimy na plasterki. Awokado obieramy ze skóry, skrapiamy cytryną i kroimy. Komosę mieszamy z 1 łyżką sosu i wykładamy do miski. Na niej po kolei układamy ogórek, groszek, brokuł, liście ziół, obrane jajo. Polewamy zielonym sosem, posypujemy pieprzem i pestkami dyni. Jemy i dzielimy się boską misą Buddy!

Przepisy z tych kategorii

Gołąbki zawijane w liście czosnku niedźwiedziego

Gołąbki zawijane w liście czos…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Zielone szparagi i jogurtowy dip z czosnkiem niedźwiedzim

Zielone szparagi i jogurtowy d…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Quiche z zielonymi liśćmi i cheddarem. Życie na zielono!
1

Quiche z zielonymi liśćmi i ch…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Zielone smoothie ananas+cytryna+szpinak+bazylia
2

Zielone smoothie ananas+cytryn…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Czosnek niedźwiedzi. Pesto. Zupa! Sezonowo od A do M
8

Czosnek niedźwiedzi. Pesto. Zu…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pesto z czosnku niedźwiedziego z prażonymi  migdałami
2

Pesto z czosnku niedźwiedziego…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Przepisy z tych kategorii

Kanapki z awokado i czosnkowym dressingiem
1

Kanapki z awokado i czosnkowym…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pierwsze sushi jak zrobić ?
1

Pierwsze sushi jak zrobić ?

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Bakłażany zapiekane z fetą
3

Bakłażany zapiekane z fetą

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Sałatka z pora, białej fasoli i surimi
1

Sałatka z pora, białej fasoli…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Bułeczki kwiatki z suszonymi pomidorami
1

Bułeczki kwiatki z suszonymi p…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Serowa strata ze szpinakiem i pomidorami
1

Serowa strata ze szpinakiem i…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy