Zdrowe herbatniki z mąki pełnoziarnistej
Chrupiące herbatniki o maślanym aromacie, proste i smaczne. No i zdrowe dzięki dodatkowi płatków owsianych i mąki pełnoziarnistej :)
przepis - the little loaf
Składniki (na ok.20 ciastek) :
- 100 g płatków owsianych
- 100 g mąki pełnoziarnistej (użyłam pszennej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub pół łyżeczki sody
- 50 g drobnego brązowego cukru
- szczypta soli
- 100 g masła pokrojonego w kostkę
- 1-2 łyżki mleka
Płatki owsiane zmielić w blenderze na pył. Przesypać do miski, dodać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać.
Do suchych składników dodać masło, wymieszać razem, aż zawartość miski będzie przypominać kruszonkę. Dodać mleko i zagnieść jednolite, zwarte ciasto. Uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 15 minut.
Schłodzone ciasto wyjąć z folii i rozwałkować na grubość ok.3mm. Trzeba to robić ostrożnie, bo ciasto jest dość delikatne i może się porozrywać (klei się do wałka). Można sobie ułatwić pracę wałkując je między dwoma kawałkami folii spożywczej.
Z rozwałkowanego ciasta wycinać krążki o średnicy ok.6-7 cm. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (można pomóc sobie łopatką). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.15-20 minut, aż stwardnieją i lekko się zarumienią.
Upieczone ciasteczka ostudzić na kratce.