Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: 2 godziny
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy drożdże, cukier oraz sól (nie posypujemy bezpośrednio drożdży solą) i mieszamy. Dodajemy 2 żółtka, letnie mleko oraz olej.
Zagniatamy i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut.
Usuwamy pestki z daktyli.
Gdy ciasto jest już wyrośnięte, ubijamy białka i mieszamy delikatnie w przygotowaną masą makową.
Ciasto wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 30x40 cm. Wykładamy mak, pozostawiając 2-cm wolne brzegi ciasta. Układamy daktyle wzdłuż linii zawijania w dwóch rzędach. Rolujemy ciasto i zawijamy brzegi pod spód.
Roladę owijamy luźno dwiema warstwami pergaminu i odstawiamy na 15 minut do napuszenia.
Pieczemy ciasto w temp. 175ºC przez około 45 minut lub do momentu, aż będzie wypieczone i rumiane. Wyjmujemy z pergaminu po przestudzeniu.