Zawijany makowiec z daktylami

Zawijany makowiec z daktylami
Zdjęcie - Zawijany makowiec z daktylami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zawijany makowiec z daktylami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zawijany makowiec z daktylami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zawijany makowiec z daktylami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zawijany makowiec z daktylami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 250 g masy makowej z miodem i bakaliami domowej lub gotowej
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g świeżych lub suszonych daktyli
  • 125 ml mleka
  • 80 ml oleju Oliwier z oliwą z oliwek
  • 70 g cukru
  • 7 g suszonych drożdży
  • 2 jajka
  • 1 szczypta soli
Przygotowanie

Liczba porcji: 10

Czas przygotowania: 2 godziny


Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy drożdże, cukier oraz sól (nie posypujemy bezpośrednio drożdży solą) i mieszamy. Dodajemy 2 żółtka, letnie mleko oraz olej. 

Zagniatamy i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut.

Usuwamy pestki z daktyli.

Gdy ciasto jest już wyrośnięte, ubijamy białka i mieszamy delikatnie w przygotowaną masą makową.

Ciasto wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 30x40 cm. Wykładamy mak, pozostawiając 2-cm wolne brzegi ciasta. Układamy daktyle wzdłuż linii zawijania w dwóch rzędach. Rolujemy ciasto i zawijamy brzegi pod spód. 

Roladę owijamy luźno dwiema warstwami pergaminu i odstawiamy na 15 minut do napuszenia.

Pieczemy ciasto w temp. 175ºC przez około 45 minut lub do momentu, aż będzie wypieczone i rumiane. Wyjmujemy z pergaminu po przestudzeniu. 

Kategorie przepisów