Zaplatany chleb pełen orzechów włoskich i żurawin

Zaplatany chleb pełen orzechów włoskich i  żurawin

Zdjęcie - Zaplatany chleb pełen orzechów włoskich i  żurawin  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W tym tygodniu gospodynią Weekendowej Piekarni (już 54 edycji) została Aklat, która podała dwa przepisy na:

zaplatany chleb pełen orzechów włoskich i żurawin oraz przepyszny razowy chleb ze starterem ThangZong. Jak nigdy wypróbowałam oba przepisy, tyle, że nie będę miała możliwości pokazać Wam , jak wyglądał mój razowiec, bo....moje zdjęcia były do bani! Ale przynajmniej będę miała motywację, aby upiec go jeszcze raz, tyle, że.... z pewnością nie w tym tygodniu:-)

Zdjęcie - Zaplatany chleb pełen orzechów włoskich i  żurawin  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Zaplatany chleb pełen orzechów włoskich i  żurawin  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

383 g maki chlebowej (3 szklanki),
43 g cukru (3 łyżki),
5 g soli (1/2 łyżki),
11 g drożdży instant (3 1/2 łyżeczki),

21 g ekstraktu pomarańczowego lub cytrynowego (1 1/2 łyżki),*
2 duże jajka (94 g),
113 g mleka w temperaturze pokojowej (1/2 szklanki),
28 g rozpuszczonego masła (2 łyżki),
57 g wody (1/4 szklanki),

255 g suszonych żurawin (1 1/2 szklanki),
85 g posiekanych orzechów włoskich (3/4 szklanki),

1 jajko do posmarowania wierzchu chleba

Mąkę, sól, cukier i drożdże wymieszać. Dodać ekstrakt pomarańczowy lub cytrynowy, jajka, mleko, wodę i masło. Dokładnie wymieszać i wyrabiać przez 5-6 minut. Odstawić ciasto na 5 minut, po czym dodać żurawinę i delikatnie wyrobić ciasto przez 2-3 minuty. Dodać orzechy i dalej wyrabiać, aż rozprowadzą się równomiernie po cieście. Odstawić do wyrośnięcia na 2 h.
Ciasto podzielić na trzy części i zapleść warkocz. Można także zapleść podwójny warkocz lub inny dowolny kształt.
Bochenek posmarować połową jajka i pozostawić do wyrośnięcia na 1-1 1/2 h lub aż podwoi objętość.
Piekarnik nagrzać do 165 stopni, bochenek posmarować raz jeszcze jajkiem i piec przez godzinę, obracając raz w trakcie**. Odstawić do ostygnięcia na kolejna godzinę.

* Ekstrakt można z powodzeniem zastąpić startą skórką pomarańczową lub cytrynową ewentualnie pomarańczowym likierem np. Grand Marnier **piekłam krócej i nie przewracałam na druga stronę

Kategorie przepisów