Zaplatany chleb pełen orzechów włoskich i żurawin
W tym tygodniu gospodynią Weekendowej Piekarni (już 54 edycji) została Aklat, która podała dwa przepisy na:
zaplatany chleb pełen orzechów włoskich i żurawin oraz przepyszny razowy chleb ze starterem ThangZong. Jak nigdy wypróbowałam oba przepisy, tyle, że nie będę miała możliwości pokazać Wam , jak wyglądał mój razowiec, bo....moje zdjęcia były do bani! Ale przynajmniej będę miała motywację, aby upiec go jeszcze raz, tyle, że.... z pewnością nie w tym tygodniu:-)
Składniki:
383 g maki chlebowej (3 szklanki),
43 g cukru (3 łyżki),
5 g soli (1/2 łyżki),
11 g drożdży instant (3 1/2 łyżeczki),
21 g ekstraktu pomarańczowego lub cytrynowego (1 1/2 łyżki),*
2 duże jajka (94 g),
113 g mleka w temperaturze pokojowej (1/2 szklanki),
28 g rozpuszczonego masła (2 łyżki),
57 g wody (1/4 szklanki),
255 g suszonych żurawin (1 1/2 szklanki),
85 g posiekanych orzechów włoskich (3/4 szklanki),
1 jajko do posmarowania wierzchu chleba
Ciasto podzielić na trzy części i zapleść warkocz. Można także zapleść podwójny warkocz lub inny dowolny kształt.
Bochenek posmarować połową jajka i pozostawić do wyrośnięcia na 1-1 1/2 h lub aż podwoi objętość.
Piekarnik nagrzać do 165 stopni, bochenek posmarować raz jeszcze jajkiem i piec przez godzinę, obracając raz w trakcie**. Odstawić do ostygnięcia na kolejna godzinę.
* Ekstrakt można z powodzeniem zastąpić startą skórką pomarańczową lub cytrynową ewentualnie pomarańczowym likierem np. Grand Marnier **piekłam krócej i nie przewracałam na druga stronę