Zapiekanka ziemniaczano - pomidorowa
To moja druga propozycja do pomidorowej zabawy organizowanej przez Olgę. Ta delikatna zapiekanka może być lekką kolacją czy daniem obiadowym. Jest smaczna , chociaż po jej spróbowaniu przekonałam się po raz kolejny, że najbardziej smakują mi świeże pomidory - zapiekane czy gotowane to nie moje smaki.
Przepis znalazłam w książce "Przepyszne ziemniaki" wyd.Reader's Digest .
Składniki :
- 750 g ziemniaków sałatkowych
- 500 g twardych pomidorów [ podłużnych lub gałązkowych ]
- 1 ząbek czosnku
- 150 g sera mozzarella
- sól , pieprz
- 125 g gęstej tłustej śmietany* [ nie miałam , więc użyłam 18% ]
- 4-5 łyżek mleka
- 100 g tartego parmezanu
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach - do miękkości - przez ok.25-30 minut. Odlać wodę , odparować, obrać i pokroić w dość grube plasterki.
Pomidory pokroić w plasterki, czosnek obrać i drobno posiekać. Mozzarellę pokroić w kostkę.
Ziemniaki i pomidory ułożyć warstwami na przemian w naczyniu żaroodpornym, posypać solą i pieprzem. Śmietanę wymieszać z mlekiem i polać nią ułożone warzywa. Rozłożyć na nich kostki mozzarelli i posiekany czosnek. Posypać startym parmezanem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec przez około 30 minut , aż zapiekanka ładnie się zrumieni, a ser się roztopi.
Podawać z zieloną sałatą z ziołowym sosem winegret.
* zamiast gęstej śmietany i mleka można użyć 150 g kremówki, którą zalewamy warzywa ułożone w naczyniu