Zapiekanka ziemniaczano - pomidorowa

Zapiekanka ziemniaczano - pomidorowa

Zdjęcie - Zapiekanka ziemniaczano - pomidorowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami To moja druga propozycja do pomidorowej zabawy organizowanej przez Olgę. Ta delikatna zapiekanka może być lekką kolacją czy daniem obiadowym. Jest smaczna , chociaż po jej spróbowaniu przekonałam się po raz kolejny, że najbardziej smakują mi świeże pomidory - zapiekane czy gotowane to nie moje smaki.

Przepis znalazłam w książce "Przepyszne ziemniaki" wyd.Reader's Digest .

 

Zdjęcie - Zapiekanka ziemniaczano - pomidorowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • 750 g ziemniaków sałatkowych
  • 500 g twardych pomidorów [ podłużnych lub gałązkowych ]
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g sera mozzarella
  • sól , pieprz
  • 125 g gęstej tłustej śmietany* [ nie miałam , więc użyłam 18% ]
  • 4-5 łyżek mleka
  • 100 g tartego parmezanu

 

Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach - do miękkości - przez ok.25-30 minut. Odlać wodę , odparować, obrać i pokroić w dość grube plasterki.

Pomidory pokroić w plasterki, czosnek obrać i drobno posiekać. Mozzarellę pokroić w kostkę.

Ziemniaki i pomidory ułożyć warstwami na przemian w naczyniu żaroodpornym, posypać solą i pieprzem. Śmietanę wymieszać z mlekiem i polać nią ułożone warzywa. Rozłożyć na nich kostki mozzarelli i posiekany czosnek. Posypać startym parmezanem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec przez około 30 minut , aż zapiekanka ładnie się zrumieni, a ser się roztopi.

Podawać z zieloną sałatą z ziołowym sosem winegret.

* zamiast gęstej śmietany i mleka można użyć 150 g kremówki, którą zalewamy warzywa ułożone w naczyniu

 

Zdjęcie - Zapiekanka ziemniaczano - pomidorowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów