Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
Do przepisu na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym i pieczarkamiużyłam oleju Kujawskiego 3 ziarna. To wyjątkowa mieszanka oleju z rzepaku, lnu i pestek dyni o wysokiej temperaturze dymienia, przez co świetnie nadaje się do smażenia i gotowania. Jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 oraz witaminy E i K.
Szklana butelka jest bardziej ekologiczną alternatywą dla tradycyjnych butelek PET.
Składniki na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym i pieczarkami:
- 1 kg obranych ziemniaków
- 1 cebula
- 500 g mielonego mięsa
- 300 g pieczarek
- 200 g tartej mozzarelli
- 200 ml śmietany
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 1 pełna łyżeczka koncentratu pomidorowego
- kilka łyżek oleju Kujawskiego 3 ziarna
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól
- pieprz
Jak upiec zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym i pieczarkami?
Ziemniaki podgotować w osolonej wodzie przez ok. 15 minut od momentu zagotowania wody. Duże ziemniaki przekroić na dwie lub 3 części. Po tym czasie – odcedzić, przestudzić i pokroić na plastry.
Na patelni na oleju Kujawskim podsmażyć cebulę pokrojoną w kosteczkę. Kiedy cebula zacznie się rumienić – dodać pokrojone pieczarki i całość smażyć do odparowania wody z pieczarek. Następnie dodać mięso mielone i smażyć jeszcze przez kilka minut, aż mięso straci swój różowy kolor. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, słodką papryką i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodać łyżeczkę pełną koncentratu pomidorowego, całość wymieszać i zdjąć z ognia.
W osobnej misce wymieszać śmietanę z jajkiem, dodać 1/3 porcji startego sera. Doprawić odrobiną pieprzu i wymieszać.
Dno naczynia żaroodpornego przykryć warstwą ziemniaków. Posmarować je 3 łyżkami sosu śmietanowego, wyłożyć podsmażone mięso i całość przykryć warstwą ziemniaków. Polać pozostałym sosem i posypać serem.
Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym i pieczarkami pieczemy przez ok. 20 minut lub do zarumienienia sera. Pieczemy w trybie “góra-dół” bez termoobiegu.
Liczba porcji:6
Czas przygotowania: 1 godz
Stopień trudności: średnio trudne