Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i jarzynami
Mój pierwszy ziemniaczany przepis do tegorocznej akcji Olgi - mam nadzieję, że nie ostatni :) To zapiekanka pod roboczą nazwą "sprzątanie lodówki" ;-) - po przeglądzie zawartości lodówki i lekturze książki Zofii Zawistowskiej "Ziemniaki" połączyłam kilka różnych przepisów i wyszło z tego całkiem jadalne danie obiadowe :-)
Składniki :
- 3 duże ziemniaki
- 150 g pieczonego mięsa [ u mnie żeberka wieprzowe ]
- pół opakowania mrożonki warzywnej [ użyłam bukiet jarzyn Hortexu ]
- 1 średnia cebula
- 1 jajko
- pół szklanki śmietany
- sól, pieprz, cząber
- pół szklanki rosołu lub bulionu
- starty żółty ser [ opcjonalnie ]
- bułka tarta
- oliwa lub olej
Ziemniaki obrać , pokroić w kostkę. Zalać osolonym wrzątkiem i gotować przez 5 minut. Odcedzić. Mrożone warzywa podgotować przez ok.5 minut, odcedzić.
Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oliwie.
Mięso pokroić w kostkę , wymieszać z ziemniakami. Doprawić solą, pieprzem i cząbrem. Przełożyć do naczynia żaoodpornego , wysmarowanego oliwą i oprószonego bułką tartą. Na ziemniaki wyłożyć podsmażoną cebulę , a na nią podgotowane warzywa. Zalać rosołem. Oprószyć tartym żółtym serem.
Jajko rozbełtać , wymieszać ze śmietaną , odrobiną soli i pieprzu. Przygotowaną mieszanką zalać warzywa. Wierzch posypać odrobiną bułki tartej.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i zapiekać przez około 30-40 minut, aż wierzch zapiekanki się zezłoci [ ostatnie 10 minut piekłam na termoobiegu z opiekaniem ].