Zapiekanka z kurczaka i warzyw
Składniki
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 50 dag pieczarek
- 1 duży por
- 1 kg marchewki
- 3 łyżki majonezu
- Sól, pieprz, papryka ostra, curry
- łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie
Mięso umyć i dokładnie oczyścić. Natrzeć przyprawą curry i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Na oleju przesmażyć obrane uprzednio i pokrojone w ćwiartki pieczarki. Przyprawić je solą i pieprzem, a następnie wyłożyć na mięso. Kolejną warstwę stanowi posiekany por. Na koniec wyłożyć startą na grubych oczkach marchewkę. Posypać solą, pieprzem i papryką. Posmarować cienką warstwą majonezu. Piec w piekarniku w 180°C przez około 70 minut. Zapiekanka świetnie smakuje podana z ryżem, ugotowanym na sypko.
Porada:
Przygotowując to danie możemy dodać warzywa według własnego uznania, proponuję dołożyć np. paprykę. Trzeba jednak pamiętać zawsze o warstwie marchewki, która pięknie wygląda, a soki w niej zawarte nawilżają suche z zasady filety z kurczaka.
Przepis pochodzi z wszedobylskie.blogspot.com