Zapiekanka z cukinii i ziemniaków
.
1 mała cukinia
3 ziemniaki
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, słodka papryka, tymianek
2 łyżki oleju
ok. 50 ml śmietany 30%
.
Cebulę pokroić w pierścienie.
Czosnek zmiażdżyć.
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę, a potem dodać czosnek.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na cienkie plasterki.
Cukinię również pokroić na plasterki.
Naczynie żaroodporne skropić olejem i ułożyć na nim (jak dachówki) na przemian ziemniaki i cukinię.
Na warstwie warzyw ułożyć połowę cebuli, oprószyć solą, pieprzem, papryką i tymiankiem.
.
Następnie układamy podobnie kolejną warstwę warzyw.
Naczynie przykryć i wstawić na ok. 20 min. do piekarnika (200 º C).
Po tym czasie warzywa skropić śmietaną i piec jeszcze 20 min.
.
Jest to, mam nadzieję :), mniej kaloryczna wersja gratin, bo bez masła i z niewielką ilością śmietany.