Zapiekanka makaronowa z szynką, groszkiem i sosem serowym
Smaczna, prosta zapiekanka makaronowa z szynką, zielonym groszkiem i sosem serowym. Jest szybka w przygotowaniu i dość sycąca. Największą filozofia jest przygotowanie sosu beszamelowego. Z tym nie należy się spieszyć, polecam robić to na małym ogniu, powoli, żeby w sosie nie zrobiły się grudki. Po inspiracje na inne zapiekanki zapraszam tu – klik.
PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ MAKARONOWĄ Z SZYNKĄ, GROSZKIEM I SOSEM SEROWYM (3-4 porcje)
Składniki :
250 g makaronu, u mnie wstążki
100 g szynki
150 g mrożonego zielonego groszku
2-3 łyżki parmezanu
Sos serowy :
1 ½ szklanki mleka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
150 g dojrzałego sera cheddar
sól, pieprz
Jak zrobić zapiekankę makaronową z szynką, groszkiem i sosem serowym : Makaron ugotować al dente (1-2 minut krócej niż czas podany na opakowaniu), odcedzić, przelać zimną woda, odstawić. Szynkę pokroić w kwadraciki. Zielony groszek wsypać do miski, zalać gorąca wodą, odcedzić po 5 minutach. Cheddar zetrzeć na tarce. Następnie przygotować sos : w garnku na małym ogniu rozpuścić masło, dodać mąkę, szybko wymieszać, następnie ciągle mieszając trzepaczką rózgową powoli wlewać mleko. Doprowadzić do zagotowania, dodać ser oraz szczyptę soli i pieprzu. Mieszać aż cały ser się rozpuści a sos zgęstnieje. Posmakować i w razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem. Makaron wymieszać z szynką i groszkiem, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać gotowym sosem i ponownie wymieszać. Wierzch posypać parmezanem. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Pod koniec pieczenia można włączyć funkcję termoobiegu, żeby wierzch zapiekanki był bardziej chrupiący.