Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, cukinią i papryką
Obiad w 40 minut! Pyszna zapiekanka makaronowa z marynowaną w ziołach prowansalskich piersią z kurczaka i dodatkiem sezonowych warzyw : cukinią i papryką. Można przygotować ją również w wersji bezmięsnej, wystarczy pominąć kurczaka a zioła dodać do podsmażanych warzyw, będzie równie smacznie.
(4 porcje)
Składniki :
250 g makaronu kokardki
400 g piersi z kurczaka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 cukinia
1 czerwona papryka
1 puszka krojonych pomidorów
2 garście tartej mozzarelli
oliwa
zioła prowansalskie
cukier
sól, pieprz
Jak zrobić zapiekankę makaronową z kurczakiem, cukinią i papryką :
Makaron ugotować al dente (1 minutę krócej niż czas podany na opakowaniu). Przesypać do naczynia żaroodpornego. Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do miski, polać 3 łyżkami oliwy, oprószyć solą, pieprzem i 1 łyżeczką ziół prowansalskich, wymieszać. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plastry. Cukinię i paprykę pokroić w większą kostkę. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oliwy, wrzucić kurczaka, smażyć przez około 3-4 minuty, przełożyć do miseczki. Na patelni rozgrzać kolejne 2-3 łyżki oliwy, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć aż lekko się zarumienią, odrobinę posolić. Dodać paprykę smażyć razem kolejne 2-3 minuty. Następnie wrzucić cukinię, smażyć kolejne 2 minuty. Wlać krojone pomidory, dodać szczyptę soli i niewielką szczyptę cukru. Gotować aż papryka i cukinią lekko zmiękną (około 3-4 minuty). Na koniec dodać kurczaka, wymieszać. Zawartość patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego, wymieszać z makaronem. Piec w temperaturze 190 stopni przez 15 minut. Po tym czasie posypać serem i piec jeszcze chwilę aż cały ser się rozpuści. Gotowe!
Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!