Zapiekanka makaronowa z cukinią i boczkiem
            Przepis na udany obiad? Zapiekanka makaronowa z cukinią i boczkiem! Łatwa w przygotowaniu i sycąca. Z podanej proporcji wychodzi spora porcja, w sam raz dla całej rodziny!
  Pin   Print Zapiekanka makaronowa z cukinią i boczkiem
Porcje: 6
Kalorie:600 kcal
Składniki na zapiekankę makaronową z cukinią i boczkiem:
- 
400 g makaronu świderki
 - 
700 g cukinii
 - 
200 g boczku
 - 
1 duża cebula
 - 
2 ząbki czosnku
 - 
300 ml śmietanki 30%
 - 
1 łyżka mąki ziemniaczanej
 - 
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
 - 
150 g sera startego na wiórki
 - 
olej
 - 
sól, pieprz
 
Jak przygotować zapiekankę makaronową z cukinią i boczkiem?
- Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić, odstawić.
 - Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i wycisnąć. Boczek pokroić na mniejsze kawałki. Cukinię pokroić w średnią kostkę.
 - Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju, wrzucić cebulę, oprószyć solą, smażyć aż się zeszkli. Dorzucić boczek, smażyć chwilę razem. Dodać cukinię i czosnek, smażyć razem przez około minutę. Wlać śmietankę, dodać posiekaną natkę pietruszki oraz po szczypcie soli i pieprzu. Zagotować, po 1-2 minutach dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej wymieszanej z odrobiną zimnej wody. Ponownie zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
 - Makaron wrzucić do naczynia żaroodpornego. Zalać sosem z patelni, delikatnie wymieszać.
 - Całość posypać serem.
 - Zapiekać w temperaturze 200 stopni przez 15 minut.