Zapiekanka makaronowa z cukinią i boczkiem

Zapiekanka makaronowa z cukinią i boczkiem

Przepis na udany obiad? Zapiekanka makaronowa z cukinią i boczkiem! Łatwa w przygotowaniu i sycąca. Z podanej proporcji wychodzi spora porcja, w sam raz dla całej rodziny!

Zdjęcie - Zapiekanka makaronowa z cukinią i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pin Print Zapiekanka makaronowa z cukinią i boczkiem

Porcje: 6

Kalorie:600 kcal

 

Składniki na zapiekankę makaronową z cukinią i boczkiem:

  • 400 g makaronu świderki

  • 700 g cukinii

  • 200 g boczku

  • 1 duża cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 300 ml śmietanki 30%

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

  • 150 g sera startego na wiórki

  • olej

  • sól, pieprz

 

Jak przygotować zapiekankę makaronową z cukinią i boczkiem?

  • Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić, odstawić.
  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i wycisnąć. Boczek pokroić na mniejsze kawałki. Cukinię pokroić w średnią kostkę.
  • Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju, wrzucić cebulę, oprószyć solą, smażyć aż się zeszkli. Dorzucić boczek, smażyć chwilę razem. Dodać cukinię i czosnek, smażyć razem przez około minutę. Wlać śmietankę, dodać posiekaną natkę pietruszki oraz po szczypcie soli i pieprzu. Zagotować, po 1-2 minutach dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej wymieszanej z odrobiną zimnej wody. Ponownie zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Makaron wrzucić do naczynia żaroodpornego. Zalać sosem z patelni, delikatnie wymieszać.
  • Całość posypać serem.
  • Zapiekać w temperaturze 200 stopni przez 15 minut.

Kategorie przepisów