Zapiekanka makaronowa z brokułami, pieczarkami i boczkiem
Pyszna zapiekanka makaronowa z brokułem, podsmażonymi pieczarkami z cebulką, chrupiącym boczkiem, sosem na bazie śmietany i serem. Świetny pomysł na sycący posiłek dla całej rodziny.
PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ MAKARONOWĄ Z BROKUŁAMI, PIECZARKAMI I BOCZKIEM ( 3 porcje)
Składniki :
250 g makaronu świderki
1 brokuł
150 g małych pieczarek
150 g boczku wędzonego
1 cebula
200 ml śmietany do zup i sosów 18%
1 ząbek czosnku
3 garście sera startego na dużych oczkach
oliwa
sól, pieprz
Jak zrobić zapiekankę makaronową z brokułami, pieczarkami i boczkiem : Makaron ugotować al dente (1 minutę krócej niż zaleca producent). Przelać zimną wodą, odstawić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki poprzekrawać na pół. Boczek pokroić w cienkie plastry, następnie na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić cebulę, po minucie dodać pieczarki, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć razem przez kilka minut, aż pieczarki lekko się zarumienią. Przełożyć na talerz, odstawić. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, wrzucić boczek i smażyć aż zrobi się chrupiący. Dołożyć do pieczarek. Brokuł podzielić na różyczki, wrzucić do osolonej, gotującej się wody. Gotować przez 3 minuty, wyciągnąć z wody na talerz. Śmietanę przelać do miseczki, dodać 6 łyżek wody, wyciśnięty ząbek czosnku i szczyptę soli i pieprzu, wymieszać. Do większego naczynia żaroodpornego przesypać makaron. Dodać pieczarki z cebulą i boczkiem, brokuł, 1 garść sera i cały sos, wymieszać. Posypać resztą sera. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.