Zapiekane, faszerowane cukinie.

Zapiekane, faszerowane cukinie.


Zdjęcie - Zapiekane, faszerowane cukinie. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Takie okrągłe cuda udało mi się dostać :) Pokazywałam Wam już na blogu zapiekane, faszerowane bakłażany (tutaj) - dziś pora na mini - cukinki :) Danie jest pyszne, i wygląda przepięknie. Polecam!

Zdjęcie - Zapiekane, faszerowane cukinie. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Faszerowane cukinie. Okrągłe :) /porcja dla dwóch – trzech osób/

6 małych, okrągłych cukinii

400g mielonego mięsa / u mnie łopatka wieprzowa /,

1 cebula, drobno posiekana

5 ząbków czosnku, rozgniecionych przez praskę

½ łyżeczki suszonego pepperoncino

garść świeżych liści bazyli, posiekanych

listki z kilku gałązek tymianku

1 puszka (400g) dobrej jakości pomidorów

3 łyżki oliwy, do smażenia

kilka gałązek świeżego tymianku, do podania

Piekarnik nagrzewamy do 200st C. Każdej z mini-cukinek ścinamy ‘czapeczkę’, wydrążamy miąższ (najlepiej ostrą, niewielką łyżką), zostawiając ok. 1cm przy skórce. Miąższ ze środka cukinii siekamy, odstawiamy.
Wydrążone cukinie podpiekamy piekarniku (mam stary gazowy piekarnik z dolną grzałką… Piekłam ok. 10min ‘postawione’ na blasze cukinie – odciętą czapeczką do góry, i kolejne 10 min ‘do góry nogami’ :) Jeśli macie porządniejszy piekarnik będzie nie trzeba będzie tak… karkołomnie =) ). Generalnie chodzi o to, żeby były lekko podpieczone, ale wciąż zachowały chrupkość.
W międzyczasie przygotowujemy farsz. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulkę. Gdy się zeszkli (3 – 5 min) dokładamy czosnek, a po kolejnej minucie mięso. Doprawiamy solą, pieprzem, pepperoncino, rozdrabniając, smażymy aż będzie dobrze upieczone. Dodajemy grubo posiekany miąższ z cukinii i świeże zioła ( bazylia, tymianek ), smażymy aż cukinia zmięknie i zacznie się rozpadać. Na koniec wrzucamy pomidory i gotujemy całość przez 5 – 10min, aż farsz nieco zgęstnieje. (Tu, zazwyczaj trzeba skosztować i dosolić, ewentualnie dopieprzyć całość).
Gotowym farszem nadziewamy cukinie, gotowe, zapiekamy w piekarniku przez ok. 5min – wystarczy, żeby cukinia jeszcze leciutko zmiękła, a smaki połączyły się.

Podajemy na gorąco, posypane świeżym tymiankiem.


Smacznego!
Zdjęcie - Zapiekane, faszerowane cukinie. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
A tu.... no cóż, tak właśnie wygląda robienie zdjęć z ...kotami :)
Zdjęcie - Zapiekane, faszerowane cukinie. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów