Zapiekane bataty
Dziś przedstawiam przepyszny dodatek do każdego dania głównego. Bataty pokrojone w cieniutkie plasterki, zapieczone ze śmietanką z tymiankiem i czosnkiem, goudą i parmezanem. Danie bardzo łatwe w przygotowaniu, a bardzo smaczne. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Zapiekane bataty
(4-6 porcji)
Składniki:
- 800 g batatów, obranych i pokrojonych w plastry o grubości 3 mm
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 1/2 szklanki startej goudy (lub innego ulubionego sera żółtego)
- 1 1/2 szklanki śmietanki 36%
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 4 gałązki świeżego tymianku, same listki, drobno posiekane
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
- W małym rondelku podgrzej na średnim ogniu śmietankę, czosnek, tymianek i gałkę muszkatołową (nie doprowadź do wrzenia). Dopraw solą i pieprzem i odstaw.
- W naczyniu do zapiekania, ułóż 1/3 batatów, tak by plasterki zachodziły na siebie, dopraw solą i pieprzem i posyp jedną trzecią parmezanu i goudy. Powtórz te same czynności z 2 kolejnymi warstwami i polej całość przygotowaną wcześniej śmietanką.
- Piecz przez 35-40 minut, aż ziemniaki staną się miękkie. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 10 minut i podawaj.
Smacznego!
English version
Sweet potato gratin
(4-6 servings)
Ingredients:
- 800 g sweet potatoes, peeled and cut into 3 mm slices
- 1/2 cup parmesan cheese, grated
- 1/2 cup gouda cheese, grated
- 1 1/2 cups heavy cream
- 3 cloves of garlic, finely minced
- 4 sprigs fresh thyme, removed from stems and finely chopped
- 1/2 tsp ground nutmeg
- salt and pepper to taste
Preparation:
- Preheat the oven to 180 oC.
- In a sauce pan, heat the cream, garlic, thyme and nutmeg over medium-heat until heated through (do not let come to a boil). Season with salt and pepper and set aside.
- In a casserole dish, place the sweet potatoes in a single layer in an overlapping pattern. Season with salt and pepper and sprinkle with a third of the parmesan and gouda cheese. Repeat with two more layers and pour the cream mixture over the potatoes.
- Bake for 35-40 minutes, until the potatoes are fork tender. Let stand for ten minutes and serve.
Enjoy!
Przypominam też inne ziemniaczane pyszności:
- Młode ziemniaki po węgiersku / Hungarian style new potatoes
- Szparagi zapiekane z cukinią i ziemniakami / Asparagus, zucchini and potato bake
- Ziemniaki zapiekane z grzybami i warzywami / Baked potatoes with mushrooms and vegetables
- Ziemniaki zapiekane z serem z niebieską pleśnią i karmelizowaną cebulą / Blue cheese and caramelized onion potatoes au gratin
- Ziemniaki z brokułami zapiekane pod mozzarellą/Potatoes and broccoli baked with mozzarella
- Ziemniaki zapiekane z buraczkami/Potato and beetroot gratin
- Podwójnie serowe zapiekane puree ziemniaczane/Double cheese mash
- Ziemniaki zapiekane z cukinią i serem Gruyère/Cheesy potato zucchini gratin
- Szwedzkie ziemniaki Hasselback z parmezanem i cheddarem
- Boulangère z ziemniaków Gordona Ramsaya