Wytrawne mufiny śniadaniowe – Welsh-rarebit

Wytrawne mufiny śniadaniowe –  Welsh-rarebit

Zdecydowanie najlepsze mufiny wytrawne z jakimi się spotkałam. Wyśmienite, wilgotne ale zarazem puszyste jak chmurką i idealnie aromatyczne. Z ogromnym powodzeniem zastąpią świeże pieczywo na śniadanie. W moim domu wchodzą na stałe do menu perfekcyjnych śniadań. Idealnie smakują z wędliną, twarożkiem a nam najbardziej z samym masłem. Przepis podpatrzony w książce „Nigella gryzie”. Bardzo polecam.

Zdjęcie - Wytrawne mufiny śniadaniowe –  Welsh-rarebit  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: 12 mufinek

Poziom trudności: 3/10

Czas przygotowania: 15min plus pieczenie 20min

SKŁADNIKI:

  • 220G mąki pszennej
  • 50g mąki żytniej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka musztardy (jest bardzo delikatnie wyczuwalna ale konieczna do smaku)
  • 120g startego na drobnych oczkach sera cheddar (ja miałam goudę i również pasował)
  • 150g jogurtu greckiego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 125ml mleka
  • 1 jajko

 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Jako, że u mnie te muf inki pojawiły się na śniadanie a ja do rannych ptaszków nie należę przygotowanie rozłożyłam na dwie części: wieczorem starłam ser i wsypałam do niego wszystkie suche składniki. A do drugiej miseczki wrzuciłam wszystkie mokre składniki.

2. Rano nastawiłam piekarnik na 220st. Następnie połączyłam zawartość obu misek niedbale mieszając bo tylko na tyle stać mnie przed śniadaniem i ogromną kawą ;-).

3. Nałożyłam dość gęste ciasto do foremek na mufiny.

4. Piekłam w 220st 20minut.

5. Najlepiej studzić je na kratce, chociaż przypuszczalnie większość zniknie jeszcze ciepła. Można je również podgrzać w piekarniku następnego dnia.

 

Smacznego!

 

Kategorie przepisów