Wytrawne muffiny z papryką, oliwkami, szynką i serem
Kolejna wersja wytrawnych muffin, tym razem z papryką, oliwkami, szynką i serami : żółtym i cheddarem. Takie muffiny to doskonała opcja jeśli jesteście znudzeni kanapkami na śniadanie, kolację lub w szkole/pracy. Świetnie smakują na zimno, dobrze się przechowują i zachowują świeżość przez 3 dni. Przypominam też wcześniejszy przepis na muffiny z szynką, serem i suszonymi pomidorami – klik.
PRZEPIS NA WYTRAWNE MUFFINY Z PAPRYKĄ, OLIWKAMI, SZYNKĄ I SEREM (12 sztuk)
Składniki :
275 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 ml mleka
50 ml oleju
1 jajko
1 duża lub 2 mniejsze czerwone papryki
75 g zielonych oliwek
100 g szynki
75 g sera żółtego
50 g cheddara + odrobina do posypania
Jak zrobić wytrawne muffiny z papryką, oliwkami, szynką i serem : Paprykę pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w kostkę. Oliwki odsączyć z zalewy, pokroić na 2-3 mniejsze kawałki każdą. Szynkę pokroić na mniejsze kawałki. Ser żółty i cheddar zetrzeć na małych oczkach. Do miski przesiać mąkę, dodać sól i proszek do pieczenia, wymieszać. W drugiej misce umieścić mleko, olej i jajko, wymieszać trzepaczką rózgową. Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać łyżką, dodać paprykę, oliwki, szynkę i sery, ponownie krótko wymieszać do połącznie składników. Formę do muffin wyłożyć papilotkami, każda wypełnić ciastem, wierzch posypać odrobiną startego cheddara. Piec w temperaturze 180 stopni na funkcji góra-dół przez 20-25 minut.