Wytrawne muffiny z cukinią, szynką i fetą
            Cukinia to bardzo wdzięczne warzywo, z którego można wyczarować różności na słono i na słodko. Dzisiaj podaję przepis na mięciutkie i wilgotne muffiny z cukinią, szynką i serem feta. Bardzo smaczne połączenie! Takie wytrawne muffiny świetnie sprawdzą się jako drugie śniadanie, przekąska w ciągu dnia albo na domowej imprezie.
					
						
	            
	            	
 	            	    
 	            	
	            	Pin
	            
	        
	            
	            	
 	            	    
 	            	        
 	            	        
 	            	        
 	            	        
 	            	        
 	            	    
 	            	
	                Print
	            
	        
		            
				
			
			
				Wytrawne muffiny z cukinią, szynką i fetąPorcje10
muffinKalorie270
kcalSkładniki225 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ziół prowansalskich
3 duże jajka
½ szklanki oleju
1 średnia cukinia (ok. 300 g)
150 g sera feta
2 plastry szynki prosciutto cotto
- Cukinię umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Ser feta pokruszyć, szynkę pokroić na mniejsze kawałki.
 - Mąkę wsypać do miski, dodać sól, proszek do pieczenia i zioła prowansalskie, wymieszać.
 - Jajka wbić do drugiej miski, dodać olej, wymieszać trzepaczką rózgową do połączenia składników. Dodać do suchych składników, wymieszać łyżką. Dodać cukinię, ser (odrobinę sera można zostawić i poukładać na wierzchu muffin) i szynkę, wymieszać do połączenia składników.
 - Formę do muffin wyłożyć papilotkami, do każdej nałożyć ciasta mniej więcej do ¾ wysokości. Na wierzchu ułożyć kilka większych okruchów sera feta. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 minut (do suchego patyczka).