Wytrawne gofry wegańskie z batatami

Zdjęcie - wytrawne gofry wegańskie z batatami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Powiem szczerze - zakup gofrownicy to jeden z moich przebłysków geniuszu. Niewielu co prawda, ale lepszy rydz niż nic. Gofrownica daje naprawdę sporo możliwości, ponoć niektórzy robią sobie w niej nawet placki ziemniaczane. Muszę przyjrzeć się tej tendencji gofrowania czego bądź. Dziś, na dobry początek, wytrawne, wegańskie gofry z dodatkiem batatów. Fajne nawet. Mnie smakują przyprawione na ostro. Genialne z dodatkami typu awokado, suszone pomidory i wegański majonez, ale garni każdy musi sobie ulubione znaleźć sam, wedle gustu i możliwości dietetycznych. Saute też dobrze wchodzą, prawdę mówiąc.
Przygotujmy:

średniego batata
200 ml mąki
100 ml gazowanej wody mineralnej
2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego lub wegańskiej margaryny
łyżkę muscovado
łyżeczkę proszku do pieczenia
łyżeczkę soli
1/2 łyżeczki garam masali (przyprawę tę można pominąć)

Batata obrać, pokroić na małe kawałki i udusić do miękkości. Odlać wodę, i gdy batat nieco wystygnie, zmiksować go na puree. Dodać resztę składników i dokładnie zmiksować - masa nie może być zbyt lejąca, powinna mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Rozgrzać goftownicę, posmarować lekko tłuszczem i piec gofry, w zależności od mocy gofrownicy - u mnie pieką się 4 minuty. Gofry można mrozić i odgrzewać w tosterze - wtedy odsyskują chrupiącą skórkę.

Przepisy z tych kategorii

Drożdżowe paszteciki z mięsem
2

Drożdżowe paszteciki z mięsem

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Cykoria zapiekana

Cykoria zapiekana

figmara figmara
figowe smaki

Wrapy z indykiem, rukolą, pomidorem i oliwką
1

Wrapy z indykiem, rukolą, pomi…

Beti Beti
kruche babeczki

Pieczarki faszerowane salami i mozzarellą

Pieczarki faszerowane salami i…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Kanapki opiekane z mozzarellą – caprese

Kanapki opiekane z mozzarellą…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pesto z rukoli  i pestek dynii
1

Pesto z rukoli i pestek dynii

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Babka ziemniaczana
3

Babka ziemniaczana

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Minitarty z ricottą i szparagami

Minitarty z ricottą i szparaga…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Tatar z tuńczyka.  Orientalny domowy piknik

Tatar z tuńczyka. Orientalny…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

"Krakersy" z ciasta chlebowego

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Pesto z młodych pędów sosny

Pesto z młodych pędów sosny

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Bukiet szparagów z prosciutto i parmezanem w cieście francuskim

Bukiet szparagów z prosciutto…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni