Wytrawne gofry wegańskie z batatami

Zdjęcie - wytrawne gofry wegańskie z batatami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Powiem szczerze - zakup gofrownicy to jeden z moich przebłysków geniuszu. Niewielu co prawda, ale lepszy rydz niż nic. Gofrownica daje naprawdę sporo możliwości, ponoć niektórzy robią sobie w niej nawet placki ziemniaczane. Muszę przyjrzeć się tej tendencji gofrowania czego bądź. Dziś, na dobry początek, wytrawne, wegańskie gofry z dodatkiem batatów. Fajne nawet. Mnie smakują przyprawione na ostro. Genialne z dodatkami typu awokado, suszone pomidory i wegański majonez, ale garni każdy musi sobie ulubione znaleźć sam, wedle gustu i możliwości dietetycznych. Saute też dobrze wchodzą, prawdę mówiąc.
Przygotujmy:

średniego batata
200 ml mąki
100 ml gazowanej wody mineralnej
2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego lub wegańskiej margaryny
łyżkę muscovado
łyżeczkę proszku do pieczenia
łyżeczkę soli
1/2 łyżeczki garam masali (przyprawę tę można pominąć)

Batata obrać, pokroić na małe kawałki i udusić do miękkości. Odlać wodę, i gdy batat nieco wystygnie, zmiksować go na puree. Dodać resztę składników i dokładnie zmiksować - masa nie może być zbyt lejąca, powinna mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Rozgrzać goftownicę, posmarować lekko tłuszczem i piec gofry, w zależności od mocy gofrownicy - u mnie pieką się 4 minuty. Gofry można mrozić i odgrzewać w tosterze - wtedy odsyskują chrupiącą skórkę.

Przepisy z tych kategorii

Kopytka kolorowe
1

Kopytka kolorowe

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Ziemniaki zapiekane  z gorgonzolą
1

Ziemniaki zapiekane z gorgonz…

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Zapiekana z ziemniaków i pora
2

Zapiekana z ziemniaków i pora

figmara figmara
figowe smaki

Kopytka z ziołami, nutą pomarańczy i parmezanem
1

Kopytka z ziołami, nutą pomara…

Beti Beti
kruche babeczki

Tajskie kotlety z tuńczyka i batatów

Tajskie kotlety z tuńczyka i b…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Pierogi ruskie z ciasta francuskiego
2

Pierogi ruskie z ciasta francu…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Szybkie ciasto z jabłkami
1

Szybkie ciasto z jabłkami

Beti Beti
kruche babeczki

Pieczone ravioli z czekoladą
2

Pieczone ravioli z czekoladą

Dzi Dzi
karmelowy

Tarta z dymką i rydzami

Tarta z dymką i rydzami

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Polędwiczki wieprzowe z kurkami w sosie śmietanowym

Polędwiczki wieprzowe z kurkam…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Zupa dyniowa z jabłkiem i imbirem
1

Zupa dyniowa z jabłkiem i imbi…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Pasta z dyni
1

Pasta z dyni

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis