Wytrawne drożdżówki - październikowa piekarnia

Wytrawne drożdżówki  - październikowa piekarnia

W październikowej piekarni Amber - wytrawne drożdżowe bułeczki. Przepis Piekarni wybrała Ala z bloga nie-ład mAlutki. a przepis pochodzi z książki Elizy Mórawskiej O chlebie. Bułeczki mają chrupiącą skórkę i miękki środek. Ciasto zagniatałam w robocie, nie było lepiące, dobrze się formowało. Bułki w piekarniku, mimo wcześniejszego spłaszczenia, wyskoczyły do góry. Tak więc być może efekt końcowy jest inny niż u autorki przepisu, ale to nie zmienia faktu że bułki są pyszne. Świetnie smakują z dobrą wędliną. Jako dodatków użyłam igiełek rozmarynu, plasterków czerwonej cebuli i czosnku. Bułki posypałam gruboziarnistym pieprzem i solą w płatkach. Ale można użyć ulubionych dodatków.
Zdjęcie - Wytrawne drożdżówki  - październikowa piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Przepis podaję za Amber Wytrawne drożdżówki „ Ciasto przypomina to na buchty – jest puszyste i maślane. Dodaję do niego to, co akurat mam w lodówce: piórka cukrowej cebuli wymieszane z makiem, ser pleśniowy i gruszkę, buraka z plastrem koziego sera i tymiankiem”.
Składniki:
15 g świeżych drożdży
400 g mąki pszennej chlebowej
150 ml wody
50 g serka wiejskiego lub śmietany, gęstego jogurtu, twarogu (dałam jogurt grecki)
2 łyżeczki cukru (dałam jedną)
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli Na wierzch:
dodatki dowolne, np. gruszka, ser pleśniowy, sezam, rozmaryn Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania Przygotowanie: Drożdże zasyp cukrem, a kiedy się rozpuszczą, połącz z wodą, serkiem, solą i stopniowo wsypuj mąkę. Zgnieć gładkie ciasto, ręcznie lub mikserem. Przełóż do miski wysmarowanej oliwą, przykryj folią spożywczą lub ściereczką i zostaw na godzinę do wyrośnięcia. Podziel ciasto na 6-8 części, uformuj kulki, przykryj ściereczką i zostaw na 15 minut. Z kulek uformuj placuszki. Ciasto jest dosyć luźne i lepkie, ale nie podsypuj go mąką, wystarczy posmarować dłonie i wierzch ciasta oliwą lub olejem roślinnym. Placuszki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając o kilkucentymetrowych odstępach. Na wierzchu ułóż ulubione dodatki. Zostaw do wyrośnięcia na 45 minut. Posmaruj roztrzepanym jajem wymieszanym z mlekiem i piecz 20-30 minut w 200ºC. Smacznego!

Zdjęcie - Wytrawne drożdżówki  - październikowa piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Wytrawne drożdżówki  - październikowa piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Wytrawne drożdżówki  - październikowa piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Wytrawne drożdżówki  - październikowa piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Wytrawne drożdżówki  - październikowa piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Wytrawne drożdżówki  - październikowa piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Wytrawne drożdżówki  - październikowa piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów