Wytrawna tarta kakaowa z borówkami
Składniki:
(przepis na tartę o średnicy 26-28 cm)
… na ciasto:
125 g masła
250 g mąki pszennej
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli
… na nadzienie:
350 g borówek
400 g śmietany
4 jajka + białko z ciasta
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
3 łyżki cukru pudru + odrobina do posypania
Przygotowanie:
… ciasta:
Zimne masło poszatkować, dodać pozostałe składniki i posiekać nożem. Wymieszać, wyrobić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 45 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować i włożyć do formy. Ponakłuwać ciasto widelcem, a następnie piec przykryte folią aluminiową i obciążone fasolą w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut. Ściągnąć folię i podpiec jeszcze kilka minut, a następnie dodać nadzienie.
… nadzienia:
Podgrzać połowę śmietany, dodać cukier puder, mąkę ziemniaczaną i kakao, a następnie dokładnie wymieszać. Wbić do pozostałej śmietany jajka oraz białko i wymieszać. Połączyć obie masy i dokładnie wymieszać. Gdy ciasto się podpiecze, wyłożyć borówki, a następnie zalać masą i piec ok. 30-40 minut. Podawać na ciepło lub po ostudzeniu, posypane cukrem pudrem.