Wyjątkowy chleb orkiszowo-orzechowy na żytnim zakwasie

Wyjątkowe Osoby napotkane w moim życiu, otrzymują ode mnie ... wyjątkowe chleby.
Oprócz tego, że pysznie smakują, mają w sobie moją pasję i serce i to jest ten magiczny składnik, którego nie znajdziesz w chlebie ze sklepu czy najlepszej piekarni.
Ten bochenek - były dwa, jeden został dla Domowników - powstał między 23-2 w nocy, bo obiecałam, że na jutro będę miała dla Niej chleb. Niestety nie zgraliśmy się w czasie i chleb wrócił ze mną do domu, gdzie M. i Iskierka się nim zaopiekowali - czytaj zjedli :)
Na szczęście przepis został, więc będzie okazja upiec go z tego przepisu kolejny raz.
Składniki:
Przygotowanie:
Smacznego ;)
Oprócz tego, że pysznie smakują, mają w sobie moją pasję i serce i to jest ten magiczny składnik, którego nie znajdziesz w chlebie ze sklepu czy najlepszej piekarni.
Ten bochenek - były dwa, jeden został dla Domowników - powstał między 23-2 w nocy, bo obiecałam, że na jutro będę miała dla Niej chleb. Niestety nie zgraliśmy się w czasie i chleb wrócił ze mną do domu, gdzie M. i Iskierka się nim zaopiekowali - czytaj zjedli :)

Na szczęście przepis został, więc będzie okazja upiec go z tego przepisu kolejny raz.

Składniki:
- 300 g zakwasu żytniego
- 300 g mąki orkiszowej jasnej
- 50 g zmielonych orzechów laskowych
- 30 g płatków jaglanych
- 200 ml letniej wody
- 1 łyżka soli morskiej (drobnej zmielonej)
- 1 łyżka miodu
- 10 g świeżych drożdży
Przygotowanie:
- do misy miksera dodajemy wszystkie składniki i mieszamy na średnich obrotach około 10 minut, przykrywamy ciasto na godzinę i zostawiamy do wyrośnięcia
- po tym czasie uruchamiamy ponownie mikser i jeszcze kilka minut - 3-4 mieszamy ciasto
- foremkę - dużą keksówkę smarujemy olejem, wysypujemy zmielonymi orzechami
- przekładamy ciasto, powinno sięgać do połowy formy, wyrównujemy, odstawiamy do wyrośnięcia- musi zrównać się z keksówką
- wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy w 200 stopniach 50 minut, opcja góra-dół, na środkowej części
- po tym czasie wyłączamy piekarnik, wyciągamy chleb z formy, odstawiamy na kratkę do wystygnięcia
