Wołowy gulasz na winie podany z plackami jaglanymi

Wołowy gulasz na winie podany z plackami jaglanymi
Zdjęcie - Wołowy gulasz na winie podany z plackami jaglanymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wołowy gulasz na winie podany z plackami jaglanymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wołowy gulasz na winie podany z plackami jaglanymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wołowy gulasz na winie podany z plackami jaglanymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wołowy gulasz na winie podany z plackami jaglanymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wołowy gulasz na winie podany z plackami jaglanymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wołowy gulasz na winie podany z plackami jaglanymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wołowy gulasz na winie podany z plackami jaglanymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g mięsa wołowego
  • 250 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 3 łyżki oleju Kujawski z czosnkiem
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ½ łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki kolendry
  • garść suszonych grzybów
  • sól
  • pieprz czarny
  • natka pietruszki lub selera korzeniowego do dekoracji
Placki jaglane:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju Kujawski z czosnkiem
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów
Przygotowanie Mięso pokroić w kostkę, cebulę w piórka, marchew w talarki, czosnek posiekać.


Na patelni rozgrzać olej Kujawski z czosnkiem i obsmażyć na nim mięso z obu stron. Następnie dodać cebulę, czosnek oraz marchew. Smażyć chwilę, po czym dodać grzyby, rozmaryn, kolendrę. Całość zalać winem, zagotować i przykryć. Gotować na małym ogniu ok. 1-1,5 godz., od czasu do czasu podlewając gorącą wodą. Gdy mięso będzie miękkie, doprawić do smaku solą i przyprawami.

Na suchej patelni uprażyć mąkę i zagęścić nią gulasz.


Placki jaglane:

Kaszę jaglaną sparzyć, wsypać do osolonej, wrzącej wody i gotować pod przykryciem ok. 15 min. Ugotowaną wystudzić. Następnie dodać do niej jajka, pokrojoną drobno cebulę, selera oraz suszone pomidory. Całość wymieszać. Na patelni rozgrzać olej Kujawski z ziołami. Łyżką wykładać placki i smażyć na rumiano.

Gotowe placki wyłożyć na talerz, polać gulaszem i udekorować natką.



Przepis pochodzi z www.obiadgotowy.blogspot.com

Kategorie przepisów