Wołowina w jogurcie z przyprawami

Wołowina w jogurcie z przyprawami
Za każdym razem, gdy przygotowuję coś indyjskiego, coraz bardziej lubię tę kuchnię. Szkoda, że nie wszyscy podzielają mój entuzjazm (siostra owszem, ale mama już nieco mniej). No ale cóż – to w końcu kuchnia dość specyficzna i nie każdy znosi te tony przypraw i milion składników ;)
Gotując dla reszty rodziny, staram się więc mieć to na uwadze i dawać mniej chili i intensywnych przypraw typu garam masala, niż zalecają przepisy. W sumie sama też wolę średnio pikantne przyprawy niż takie mega ostre :)
A wspomniane milion składników znajduje się chociażby w tym oto przepisie. Wpadlibyście na to, żeby do wołowiny dodać mak? A do tego migdały, kokos i sezam?
Odnoszę wrażenie, że potrawa ta powstała, gdy pewnej hinduskiej gospodyni zawaliła się półka z bakaliami wisząca nad kuchenką ;)
Nawet jeśli – to efekt i tak był pycha :)

Zdjęcie - Wołowina w jogurcie z przyprawami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

WOŁOWINA W JOGURCIE PO INDYJSKU
(na 4 porcje)
500g chudej wołowiny,
5 łyżek gęstego jogurtu (bałkański jest ok.),
1 łyżeczka świeżo starego imbiru,
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka chili w proszku (dałam ½ łyżeczki),
szczypta kurkumy,
2 łyżeczki przyprawy garam masala (dałam płaskie),
szczypta soli,
2 strąki zielonego kardamonu,
1 łyżeczka nasion czarnego kminku (nie miałam, pominęłam),
50g mielonych migdałów,
1 łyżka wiórków kokosowych,
1 łyżka maku,
1 łyżka ziaren sezamu,
2 średnie cebule,
300ml wody,
2 czerwone chili (dałam 1 małe),
listki kolendry do dekoracji,
olej do smażenia

Wołowinę pokroić na plastry o grubości ok. 2,5 cm. Włożyć ją do miski, dodać jogurt, imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, chili w proszku, kurkumę, garam masala i sól (ja dodałam dodatkowo łyżeczkę mąki z ciecierzycy, bo bałam się, że jogurt zwarzy się w trakcie późniejszego gotowania. Myślę, że zwykła mąka pszenna też się sprawdzi;). Wszystko razem dokładnie wymieszać i odstawić.
Na dużej patelni podprażyć na brązowo mielone migdały, wiórki kokosowe, mak i sezam, ciągle mieszając. Następnie wsypać wszystko do miksera i rozdrobnić, dodać łyżkę wody, aby powstała pasta, dodać do mięsa i dokładnie wymieszać (ja z lenistwa pominęłam to rozdrabnianie w blenderze :P).
Na głębokiej patelni rozgrzać kilka łyżek oleju, dodać posiekane cebule i podsmażyć je na złoty kolor. Zdjąć je z patelni, po czym na oleju podsmażyć mięso odsączone z zalewy. Smażyć ok. 5 minut, ciągle mieszając. Po tym czasie dodać odłożoną cebulę i smażyć jeszcze kilka minut. Wlać wodę i marynatę jogurtową, przykryć patelnię i dusić na małym ogniu przez ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Ja po tym czasie zdjęłam pokrywkę i okazało się, że sos jest jeszcze rzadki, więc dusiłam jeszcze trochę, dopóki sos nie odparował i zgęstniał.
Gotową potrawę posypać listkami kolendry.


(przepis z książeczki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia indyjska”)


Zdjęcie - Wołowina w jogurcie z przyprawami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów