Wołowina w czerwonym winie (przepis tradycyjny i na Thermomix)
Pyszny gulasz z wołowiny duszonej w czerwonym winie. Mniam <3 Danie inspirowane jest przepisem z książki "Thermomix. Kulinarne ABC". Zapraszam do przygotowań!
Składniki: 500 g wołowiny na gulasz, pokrojonej w kostkę
200 g marchewki
50 g korzenia pietruszki
3 łyżki oleju
50 g cebuli
2 ząbki czosnku
1 gałązka świeżego rozmarynu + do dekoracji
100 g pomidorów bez skórki
1/2 kostki rosołowej
2 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
1/2 łyżeczki cukru
sól, świeżo mielony pieprz
Składniki na marynatę: 400 ml czerwonego wina
1/2 łyżeczki cynamonu
1 gwiazdka anyżu
2 goździki
1 łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Składniki na zasmażkę: 40 g mąki pszennej
40 g masła
Do podania:
ugotowane kopytka lub gnocchi (około 500 g)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
PRZEPIS TRADYCYJNY
1. W misce łączymy wszystkie składniki na marynatę, dodajemy mięso i wstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie mięso odsączamy, marynatę odstawiamy na później.
2. Marchewkę i korzeń pietruszki ścieramy na tarce o małych oczkach, cebulę, czosnek i rozmaryn drobno siekamy, pomidory kroimy w małą kostkę, odstawiamy na bok.
3. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i smażymy aż do miękkości (około 7 minut). Dodajemy czosnek, mieszamy, wrzucamy mięso i obsmażamy ze wszystkich stron. Dodajemy , pomidory, marchewkę, pietruszkę, rozmaryn, kostkę rosołową, liście laurowe i ziele angielskie, całość zalewamy odłożoną marynatą. Doprawiamy cukrem, przykrywamy i dusimy do miękkości 50-60 minut. Po tym czasie całość doprawiamy solą i pieprzem wg uznania.
4. Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i robimy zasmażkę. Dodajemy do gotującego się gulaszu i bardzo dokładnie mieszamy. Wrzucamy ugotowane kopytka lub gnocchi, ponownie mieszamy. Przekładamy na talerze, dekorujemy rozmarynem i podajemy. Smacznego! :)
PRZEPIS NA THERMOMIX TM5
1. W misce łączymy wszystkie składniki na marynatę, dodajemy mięso i wstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie mięso odsączamy, marynatę odstawiamy na później.
2. Do naczynia miksującego wkładamy marchewkę, korzeń pietruszki, cebulę, czosnek i rozmaryn, rozdrabniamy 10s/obr.7. Przekładamy do innego naczynia.
3. Do naczynia wlewamy olej, dodajemy mięso, dusimy 4min/120'C/wsteczne/obr.1
4. Dodajemy odłożone warzywa, kostkę rosołową, liście laurowe, ziele angielskie, pomidory i marynatę, doprawiamy cukrem. Gotujemy 50-60min/100'C/wsteczne/obr.1. Doprawiamy solą i pieprzem.
5. Mąkę i masło zagniatamy widelcem, dodajemy do naczynia i gotujemy 5min/100'C/wsteczne/obr.1. Dodajemy ugotowane kopytka lub gnocchi i przez chwilę mieszamy na wstecznych obr.1. Przekładamy na talerze, dekorujemy rozmarynem i podajemy. Smacznego! :)
Składniki: 500 g wołowiny na gulasz, pokrojonej w kostkę
200 g marchewki
50 g korzenia pietruszki
3 łyżki oleju
50 g cebuli
2 ząbki czosnku
1 gałązka świeżego rozmarynu + do dekoracji
100 g pomidorów bez skórki
1/2 kostki rosołowej
2 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
1/2 łyżeczki cukru
sól, świeżo mielony pieprz
Składniki na marynatę: 400 ml czerwonego wina
1/2 łyżeczki cynamonu
1 gwiazdka anyżu
2 goździki
1 łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Składniki na zasmażkę: 40 g mąki pszennej
40 g masła
Do podania:
ugotowane kopytka lub gnocchi (około 500 g)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
PRZEPIS TRADYCYJNY
1. W misce łączymy wszystkie składniki na marynatę, dodajemy mięso i wstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie mięso odsączamy, marynatę odstawiamy na później.
2. Marchewkę i korzeń pietruszki ścieramy na tarce o małych oczkach, cebulę, czosnek i rozmaryn drobno siekamy, pomidory kroimy w małą kostkę, odstawiamy na bok.
3. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i smażymy aż do miękkości (około 7 minut). Dodajemy czosnek, mieszamy, wrzucamy mięso i obsmażamy ze wszystkich stron. Dodajemy , pomidory, marchewkę, pietruszkę, rozmaryn, kostkę rosołową, liście laurowe i ziele angielskie, całość zalewamy odłożoną marynatą. Doprawiamy cukrem, przykrywamy i dusimy do miękkości 50-60 minut. Po tym czasie całość doprawiamy solą i pieprzem wg uznania.
4. Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i robimy zasmażkę. Dodajemy do gotującego się gulaszu i bardzo dokładnie mieszamy. Wrzucamy ugotowane kopytka lub gnocchi, ponownie mieszamy. Przekładamy na talerze, dekorujemy rozmarynem i podajemy. Smacznego! :)
PRZEPIS NA THERMOMIX TM5
1. W misce łączymy wszystkie składniki na marynatę, dodajemy mięso i wstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie mięso odsączamy, marynatę odstawiamy na później.
2. Do naczynia miksującego wkładamy marchewkę, korzeń pietruszki, cebulę, czosnek i rozmaryn, rozdrabniamy 10s/obr.7. Przekładamy do innego naczynia.
3. Do naczynia wlewamy olej, dodajemy mięso, dusimy 4min/120'C/wsteczne/obr.1
4. Dodajemy odłożone warzywa, kostkę rosołową, liście laurowe, ziele angielskie, pomidory i marynatę, doprawiamy cukrem. Gotujemy 50-60min/100'C/wsteczne/obr.1. Doprawiamy solą i pieprzem.
5. Mąkę i masło zagniatamy widelcem, dodajemy do naczynia i gotujemy 5min/100'C/wsteczne/obr.1. Dodajemy ugotowane kopytka lub gnocchi i przez chwilę mieszamy na wstecznych obr.1. Przekładamy na talerze, dekorujemy rozmarynem i podajemy. Smacznego! :)