Wołowina teriyaki – prosto i orientalnie

Wołowina teriyaki – prosto i orientalnie

Ile razy wracając z pracy rozważaliście czy zamówić do domu chińczyka czy sushi? Mieliście ochotę na orientalną nutkę, ale powiedzmy sobie szczerze… nie tak wielką, aby stać przy garach przez pół wieczoru, a to dopiero po tym jak wymyślicie co i jak i kupicie składniki. Ja osobiście w lodówce mam zawsze kilka butelek orientalnych sosów i idealnie się one przydają kiedy nie bardzo mam czas myśleć co ugotować, a mam ochotę na coś orientalnego. Tak więc dzisiaj przepis na prościutką wołowinę teriyaki, która na pewno podbije podniebienia smakoszy dań orientalnych.

Zdjęcie - Wołowina teriyaki – prosto i orientalnie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wołowinę najlepiej zamarynować wieczór wcześniej (co zajmie mniej więcej 10 minut), ale można również tego samego dnia – najpóźniej godzinę przed smażeniem.

Składniki:
(porcja dla 2 osób)

- mięso wołowe gulaszowe – 250grZdjęcie - Wołowina teriyaki – prosto i orientalnie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
- sos teriyaki (wersja najłatwiejsza = sos z butelki)
- ocet jabłkowy
- czosnek
- papryka – 1 szt
- cukinia – 1 szt
- ryż (u mnie brązowy)
- pieprz
- tymianek
- rozmaryn

Przygotowanie:

1. Mięso kroimy na małe kawałki i marynujemy w: 5 łyżkach sosu teriyaki, 1 łyżce octu jabłkowego, 3 ząbkach czosnku pokrojonego w plasterki, tymianku i rozmarynie. Uwaga, mięsa nie solimy!

2. Cukinię i paprykę kroimy na niewielkie kawałki.Zdjęcie - Wołowina teriyaki – prosto i orientalnie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

3. Na patelni rozgrzewamy mocno tłuszcz, obsmażamy wołowinę. Następnie przykrywamy, podlewamy wodą i dusimy do miękkości. W tym samym czasie gotujemy brązowy ryż.

4. Dorzucamy paprykę i cukinię, dusimy wszystko razem, aż warzywa zmiękną.

Podajemy z ryżem, który możemy ewentualnie posypać kurkumą lub słodką papyką. Smacznego!

Zdjęcie - Wołowina teriyaki – prosto i orientalnie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wołowina teriyaki – prosto i orientalnie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wołowina teriyaki – prosto i orientalnie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wołowina teriyaki – prosto i orientalnie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wołowina teriyaki – prosto i orientalnie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wołowina teriyaki – prosto i orientalnie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów