Wiosenny chleb orkiszowy na zakwasie

Wiosenny chleb orkiszowy na zakwasie

Zdjęcie - Wiosenny chleb orkiszowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wymarzył mi się na weekend okrągły bochenek o pięknych dziurkach w miąższu i rumianej, chrupiącej skórce. Jednak na blogu trwa „Kwiecień bez mąki pszennej”, a takie cuda najlepiej wychodzą właśnie z mąki pszennej w kolaboracji z zakwasem żytnim. Na szczęście fajnym zastępnikiem jest mąka orkiszowa jasna, która jest serdeczną kuzynką mąki pszennej, ale trochę zdrowszą, a przy tym zachowuje się podobnie w cieście.

Stanęło zatem na orkiszowcu na zakwasie żytnim. Aby miąższ chleba był ciekawszy dodałam do niego twaróg, a że akurat rozpoczął się sezon na nowalijki, dorzuciłam jeszcze rzodkiewki i szczypiorek.

W przepisie podaję, aby dodać do ciasta twaróg, posiekaną rzodkiewkę oraz szczypiorek. Jeśli jednak zostanie Wam z obiadu trochę wiosennego twarożku to nie ma problemu, możecie go w takich samych proporcjach dodać do ciasta, nawet jeśli jest jeszcze ze śmietaną czy jogurtem

Zdjęcie - Wiosenny chleb orkiszowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wiosenny chleb orkiszowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wiosenny chleb orkiszowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wiosenny chleb orkiszowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wiosenny chleb orkiszowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wiosenny chleb orkiszowy na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. 15 min. Czas pieczenia: 35 min. Całkowity czas: 4 godz. 50 min. Porcje: 1 Składniki

  • 200 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 500 g mąki orkiszowej jasnej typ 700
  • 100 g półtłustego lub chudego twarogu
  • 3 rzodkiewki
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 300 ml letniej wody
Przepis
  1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, twaróg, posiekaną drobno rzodkiewkę, posiekany szczypiorek, pieprz, sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto mikserem 5 minut.
  2. Zostawiamy w misie pod przykryciem na 2,5 h. W tym czasie możemy dodatkowo składać (krótko wyrabiać) ciasto co 30 minut.
  3. Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat. Formujemy okrągły bochenek, przekładamy go do wiklinowego koszyka wyłożonego ściereczką i posypanego mąką. Przykrywamy i zostawiamy jeszcze na 1,5 h.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Jeśli mamy żeliwny garnek lub patelnię - nagrzewamy naczynie przez 10 minut w rozgrzanym piekarniku.
  5. Odwracamy koszyk z wyrośniętym ciastem dnem do góry i przerzucamy chleb do rozgrzanego naczynia lub na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy przez 15 minut.
  6. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy chleb jeszcze 20 minut.
  7. Upieczony bochenek studzimy na kuchennej kratce.

Kategorie przepisów