Wiosenny chleb orkiszowy na zakwasie
Wymarzył mi się na weekend okrągły bochenek o pięknych dziurkach w miąższu i rumianej, chrupiącej skórce. Jednak na blogu trwa „Kwiecień bez mąki pszennej”, a takie cuda najlepiej wychodzą właśnie z mąki pszennej w kolaboracji z zakwasem żytnim. Na szczęście fajnym zastępnikiem jest mąka orkiszowa jasna, która jest serdeczną kuzynką mąki pszennej, ale trochę zdrowszą, a przy tym zachowuje się podobnie w cieście.
Stanęło zatem na orkiszowcu na zakwasie żytnim. Aby miąższ chleba był ciekawszy dodałam do niego twaróg, a że akurat rozpoczął się sezon na nowalijki, dorzuciłam jeszcze rzodkiewki i szczypiorek.
W przepisie podaję, aby dodać do ciasta twaróg, posiekaną rzodkiewkę oraz szczypiorek. Jeśli jednak zostanie Wam z obiadu trochę wiosennego twarożku to nie ma problemu, możecie go w takich samych proporcjach dodać do ciasta, nawet jeśli jest jeszcze ze śmietaną czy jogurtem
Wiosenny chleb orkiszowy na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. 15 min. Czas pieczenia: 35 min. Całkowity czas: 4 godz. 50 min. Porcje: 1 Składniki
- 200 g aktywnego zakwasu żytniego
- 500 g mąki orkiszowej jasnej typ 700
- 100 g półtłustego lub chudego twarogu
- 3 rzodkiewki
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- łyżeczka mielonego pieprzu
- 1,5 łyżeczki soli
- 300 ml letniej wody
- Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, twaróg, posiekaną drobno rzodkiewkę, posiekany szczypiorek, pieprz, sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto mikserem 5 minut.
- Zostawiamy w misie pod przykryciem na 2,5 h. W tym czasie możemy dodatkowo składać (krótko wyrabiać) ciasto co 30 minut.
- Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat. Formujemy okrągły bochenek, przekładamy go do wiklinowego koszyka wyłożonego ściereczką i posypanego mąką. Przykrywamy i zostawiamy jeszcze na 1,5 h.
- Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Jeśli mamy żeliwny garnek lub patelnię - nagrzewamy naczynie przez 10 minut w rozgrzanym piekarniku.
- Odwracamy koszyk z wyrośniętym ciastem dnem do góry i przerzucamy chleb do rozgrzanego naczynia lub na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy przez 15 minut.
- Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy chleb jeszcze 20 minut.
- Upieczony bochenek studzimy na kuchennej kratce.