Wigilijny karp wg. Roberta Makłowicza

Wigilijny karp wg. Roberta Makłowicza
Zdjęcie - Wigilijny karp wg. Roberta Makłowicza - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Niebawem karp zagości na wielu polskich talerzach podczas wieczerzy wigilijnej. Warto wypróbować wyjątkowy przepis Roberta Makłowicza i podać go trochę w inny sposób niż zwykle. Dzięki podlaniu ryby piwem nabiera ona obłędnego aromatu i z pewnością posmakuje każdemu wielbicielowi tej potrawy. Robert Makłowicz znany jest z oryginalnych, a niekiedy nawet nieoczywistych receptur i wypowiedzi. Mimo to jego dania zawsze wychodzą smaczne. W związku z tym zdecydowanie polecamy ten nietuzinkowy przepis na klasyczną świąteczną rybę, jaką jest karp.

Zdjęcie - Wigilijny karp wg. Roberta Makłowicza - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Danie: Wigilia
Kuchnia: Polska
Trudność: Łatwe
Porcje: 4 porcje
Przygotowanie: 15 min.
Smażenie: 20 min.
Kalorie: 245 kcal

Niebawem karp zagości na talerzach podczas wieczerzy wigilijnej. Warto wypróbować przepis Roberta Makłowicza i podać go w inny sposób.

Składniki:
  • 1 karp

  • 1 łyżka miodu

  • 500 ml jasnego piwa

  • 2 duże marchewki

  • 2 spore cebule

  • 1 łyżka masła

  • 2 korzenie pietruszki

  • posiekana natka pietruszki do podania

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Sposób przygotowania:
  • Rybę oczyść, umyj i pokrój w dzwonki. Posól ją i przełóż do garnka wysmarowanego masłem.
  • Następnie obierz warzywa, posiekaj je w kostkę, a na końcu przełóż do karpia. Dodaj miód i piwo. Dopraw zawartość naczynia solą oraz pieprzem.
  • Wszystko zagotuj i podgrzewaj przez 5 minut na większej mocy palnika. Później zmniejsz ogień i kontynuuj gotowanie. Po 15 minutach karp powinien być już gotowy.
  • Robert Makłowicz podaje świąteczną rybę z sosem, który powstał w czasie gotowania, dodatkowo posypuje danie natką pietruszki.


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Uwagi:

  • Jeżeli chcesz, aby potrawa była lżej strawna, posmaruj naczynie olejem rzepakowym lub oliwą. Smak dania się nie zmieni, a wymienione tłuszcze doskonale znoszą wysokie temperatury. Rybę zawsze możesz również przygotować tradycyjnie, najpierw ją opanieruj, a potem usmaż na patelni.
Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Kategorie przepisów