Wietnamskie sajgonki ( z mięsem, ryżem i warzywami)
Kuchnia chińska i tajska króluje w moim domu!
W każdym tygodniu na nowo odkrywam fantastyczne orientalne smaki.
Mam nadzieję , że wkrótce uda mi się spróbować tajskich smaków w Tajlandii :)
Dziś mam dla Was przepis na Nem rán czyli przepyszne wietnamskie sajgonki.
Z farszem ze świeżo mielonego mięsa, makaronu ryżowego, warzyw i aromatycznych przypraw.
Podane na gorące z delikatny słodko-ostrym sosem są fantastycznym pomysłem np. na imprezę!
Z całą pewnością zrobią furorę!
Polecam!
CIEKAWOSTKA!
W Polsce na te przysmaki mówimy sajgonki, choć w całej Azji występują pod nazwą spring rolls lub egg rolls.
Tylko Wietnamczycy używają papieru ryżowego do zawijania sajgonek.
W pozostałych krajach Azji używa się cieniutkich płatów ciasta przygotowanego z mąki i wody.
Podobna rzecz ma się z farszem – co kraj to obyczaj!
Sajgonki możemy albo smażyć na głębokim oleju albo piec albo podawać bez smażenia i pieczenia z warzywnym farszem.
SKŁADNIKI:
* papier ryżowy – 6-8 szt
* makaron ryżowy – 100 g
* mięso mielone ( u mnie łopatka ) – 200 g
* duża marchew – 1 szt
* szczypiorek – 1 pęczek
* cebula – 1 szt
* grzyby mung – 4 szt
* jajko – 1 szt
* sos sojowy – 2 łyżki
* chili , sól , pieprz , cukier – do smaku
* olej rzepakowy do smażenia
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Makaron ryżowy gotujemy, odcedzamy.
Grzyby mun zalewamy wrzątkiem, moczymy ok. 20 minut, odcedzamy, drobno kroimy.
Marchew ścieramy na grubszych oczkach, cebulę drobno siekamy.
Mięso mielone mieszamy z ugotowanym i posiekanym makaronem, grzybami, marchewką, posiekanym szczypiorkiem i jajkiem.
Doprawiamy do smaku sosem sojowym , odrobiną soli, pieprzu, chili i cukrem.
Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Papier ryżowy moczymy po ok. 6 sekund w ciepłej wodzie, układamy na wilgotnej ściereczce, dodajemy porcję farszu i zwijamy jak krokiety.
Tak do wykończenia składników.
W woku rozgrzewamy olej na bardzo gorący i smażymy sajgonki po 3 sztuki naraz ( nie więcej ) do zrumienienia.
Podajemy gorące z ulubionym sosem chili!
Smacznego!
UWAGA!
Olej używamy do sajgonek musi mieć wysoką temperaturę dymienia – rzepakowy lub ryżowy.