Wieniec z pierniczków
Zapach pieczonych pierniczków od zawsze kojarzy nam się ze Swiętami Bożego Narodzenia. Chyba w każdym domu piecze się te imponujące pierniczki, by później zawiesić je na choince lub cieszyć się ich smakiem.
Z myslą o Swiętach przygotowałam tym razem wieniec z pierniczków w smakach karmelowo-korzennych. Niekonwencjonalny wygląd uświetni nam swiąteczny stół lub zielone drzewko.
Składniki:
- 175 g ciemnego brązowego cukru lub cukru muscovado
- 85 g golden syropu
- 100 g słonego masła
- 350 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki sody spożywczej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 jajko
Składniki na dekorację:
- 350 g cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2-3 łyżki gorącej wody
- 1-2 kropli barwnika niebieskiego
Wykonanie:
- Cukier, golden syrop i masło podgrzać w garnku na srednim ogniu do rozpuszczenia się cukru ciągle mieszając.
- Odstawić do wystudzenia do temperatury pokojowej.
- Mąkę wymieszać z sodą, cynamonem i imbirem, przesiać do miski i dodać karmelową masę.
- Wymieszać do połączenia składników.
- Blat obficie podsypać mąką i zagnieść ciasto.
- Uformować w kulę, zawinąć w folię i odstawić na 15 minut do stwardnienia.
- Powierzchnię podsypać mąką i rozwałkować ciasto o grubości 0,5 cm.
- Wykroić 2 koła o średnicy 20 cm i srodki o średnicy 7 cm.
- Z pozostałego ciasta za pomocą foremek wycinać aniołki, gwiazdki lub inne motywy swiąteczne, o różnych wielkościach.
- Pierniczki i wieńce przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 200 st. C przez 15-20 minut.
- Po upieczeniu odstawić w formie do wystudzenia.
- Cukier utrzeć z sokiem z cytryny i wodą do otrzymania pół gęstej masy, 1/2 masy wymieszać z niebieskim barwnikiem.
- Lukrem niebieskim posmarować duże gwiazdki, pozostałe pierniczki udekorować lukrem białym.
- Pierniczki od spodu punktowo posmarować lukrem i naklejać na upieczone wieńce.