Wieniec z pierniczków

Wieniec z pierniczków

Zapach pieczonych pierniczków od zawsze kojarzy nam się ze Swiętami Bożego Narodzenia. Chyba w każdym domu piecze się te imponujące pierniczki, by później zawiesić je na choince lub cieszyć się ich smakiem.

Z myslą o Swiętach przygotowałam tym razem wieniec z pierniczków w  smakach karmelowo-korzennych. Niekonwencjonalny wygląd uświetni nam swiąteczny stół lub zielone drzewko.

Zdjęcie - Wieniec z pierniczków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 175 g ciemnego brązowego cukru lub cukru muscovado
  • 85 g  golden syropu
  • 100 g słonego masła
  • 350 g mąki pszennej
  • 1,5  łyżeczki sody spożywczej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 jajko

Składniki na dekorację:

  • 350 g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki gorącej wody
  • 1-2 kropli barwnika niebieskiego

Zdjęcie - Wieniec z pierniczków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Wieniec z pierniczków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Cukier, golden syrop i masło podgrzać w garnku na srednim ogniu do rozpuszczenia się cukru ciągle mieszając.
  2. Odstawić do wystudzenia do temperatury pokojowej.
  3. Mąkę wymieszać z sodą, cynamonem i imbirem, przesiać do miski i dodać karmelową masę.
  4. Wymieszać do połączenia składników.
  5. Blat obficie podsypać mąką i zagnieść ciasto.
  6. Uformować w kulę, zawinąć w folię i odstawić na 15 minut do stwardnienia.
  7. Powierzchnię podsypać mąką i rozwałkować ciasto o grubości 0,5 cm.
  8. Wykroić 2 koła o średnicy 20 cm i srodki o średnicy 7 cm.
  9. Z pozostałego ciasta za pomocą foremek wycinać aniołki, gwiazdki lub inne motywy swiąteczne, o różnych wielkościach.
  10. Pierniczki i wieńce przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  11. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 200 st. C przez 15-20 minut.
  12. Po upieczeniu odstawić w formie do wystudzenia.
  13. Cukier utrzeć z sokiem z cytryny i wodą do otrzymania pół gęstej masy, 1/2 masy wymieszać z niebieskim barwnikiem.
  14. Lukrem niebieskim posmarować duże gwiazdki, pozostałe pierniczki udekorować lukrem białym.
  15. Pierniczki od spodu punktowo posmarować lukrem i naklejać na upieczone wieńce.
Uwaga ! Ciastka po upieczeniu są twarde, ale już po 2 dniach robią się miękkie. Zawinięte  szczelnie w pojemniku będą dobre do 2 tygodni. Smacznego ? na podstawie inspiracji: BBC goodfood magazyn.

Zdjęcie - Wieniec z pierniczków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów