Wieloziarnisty chleb na drożdżach
Szybki i łatwy do zrobienia chleb na drożdżach. Smaczny, wilgotny, z chrupiącymi ziarenkami. Polecam !
przepis znalazłam u Kasi
Składniki :
- 500 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
- 500 ml ciepłej wody (ale nie gorącej)
- 25 g świeżych drożdży
- pół szklanki otrębów pszennych
- 4 łyżki pestek dyni
- 3 łyżki pestek słonecznika
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki sezamu
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
do posypania :
- 2-3 łyżki mieszanki ziaren
W dużej misce wymieszać mąkę, ziarna i otręby.
W wodzie rozpuścić drożdże, sól i cukier - wlać do suchych składników. Wyrabiać ręcznie, aż składniki się połączą (ok.2-3 minuty). Ciasto będzie miało konsystencję gęstej owsianki. Miskę z ciastem przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 25 minut. W tym czasie masa powinna potroić objętość.
Wyrośnięte ciasto wymieszać łyżką i wlać do formy o wymiarach 35x10 cm, wyłożonej papierem do pieczenia * . Posypać mieszanką ziaren i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Formę z wyrośniętym ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C , piec przez ok.40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika od razu zdjąć papier i przełożyć chleb na kratkę, aby ostygł.
* miałam spory kłopot z oderwaniem papieru od chleba. Następnym razem zamiast wykładać papierem posmaruję formę masłem i posypię otrębami.