Wielkanocna babka ajerkoniakowa

Wielkanocna babka ajerkoniakowa

Jutro pracujemy ostatni raz przed świętami, i z tej okazji robimy składkowego "zająca". Moim wkładem będzie ta właśnie babka, na którą przepis znalazłam na blogu Niebo w gębie. Babka jest bardzo łatwa i szybka do zrobienia. Spróbowałam kawałek i powiem tak: szkoda, że do jutra babka musi wytrzymać nietknięta... ale może zrobię jeszcze jedną?

Używałam małej formy, toteż zrobiłam tę babkę z połowy składników. Faktycznie sporo wyrasta. Warto też pamiętać, że jeśli robimy z połowy porcji, babka szybciej się piecze (moja była gotowa już po 40 minutach).

Zdjęcie - Wielkanocna babka ajerkoniakowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

5 jajek
250 g cukru-pudru
2 łyżki ekstraktu waniliowego
1/4 l oleju 
1/4 l ajerkoniaku
125 g mąki pszennej
125 g mąki kukurydzianej
15 g proszku do pieczenia
masło+mąka do wysypania formy

Jajka utrzyj z cukrem, powoli dodaj olej, ekstrakt i ajerkoniak. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, dodawaj po łyżce do masy jajecznej, uważając, aby nie powstawały grudki. Ciasto jest dość rzadkie i lejące się. Formę posmaruj tłuszczem, wysyp mąką, wlej ciasto. Piecz 60 minut w 175 stopniach.

Zdjęcie - Wielkanocna babka ajerkoniakowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów