Weekendowa piekarnia #26 Chleb z serkiem ricotta
Weekendową Piekarnię # 26 poprowadziła Atina. Wybrała bardzo dobry, puszysty chlebek o białym miąższu z dodatkiem serka ricotta. Tak jak Atina zalecała, zagniotłam chleb ręcznie w ramach wiosennych ćwiczeń na mięśnie ramion i przedramion;)
Ciasto było tak plastyczne, że nie mogłam się powstrzymać, aby zapleść go na kształt chałki:)
Chleb z serkiem ricotta
100 g wody
40 g mleka 3,2%
5 g drożdży instant
250 g mąki (w przepisie podana jest uniwersalna)
15 g masła
90 g serka ricotta
5 g soli
* wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
Wszystkie składniki wymieszać, a następnie przełożyć na omączony blat i wyrabiać przez około 10 minut. Ciasto warto wyrobić ręcznie, całkowicie rezygnując z wyrabiania przy pomocy maszyny. Zagniecione ciasto przełożyć do naoliwionej miski i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny albo do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto ponownie przełożyć na omączony blat i uformować z niego bochenek o dowolnym kształcie. Następnie przykryć go ściereczką i pozostawić na kolejną godzinę.
Chleb włożyć do piekarnika nagrzanego do 230°C, z parą wodną. Po około minucie zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec przez 20-25 minut, aż do momentu, kiedy skórka będzie miała średnio brązowy kolor. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.