Waniliowy sernik z ricotty
W sumie to nie do końca jest sernik ale raczej ciasto serowe. Jest przysadziste, ciężkie i nieco gumowate ale z bitą śmietaną, kwaśną śmietaną i owocami do popołudniowej kawy pasuje idealnie.
175 g miękkiego masła
175 g cukru waniliowego
3 jajka - oddzielnie białka i żółtka
250 g sera rocotta
125 g mąki
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło utarłam z cukrem na puszystą masę. Dodałam do masła żółtka i ser. Białka ubiłam na sztywno z dodatkiem soli a następnie delikatnie dodałam je do masy serowej. Na koniec dodałam przesianej maki z proszkiem do pieczenia - wymieszałam delikatnie i wylałam do formy (18 cm - to jest przepis na mały sernik) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
Ciasto wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 187 stopni C - piekłam 40-50 minut - aż ciasto zrobiło się złote. Trzeba uważać, by go nie spiec i przypalić. Ciasto bardzo rośnie ale potem bardzo opada.
W oryginalnym przepisie była jeszcze skórka starta z 3 cytryn, ale u mnie nikt nie chciał cytrynowego sernika, wiec zamiast tego dałam cukier w wanilią - można dodać ewentualnie ekstraktu waniliowego dla wzmocnienia efektu.
175 g miękkiego masła
175 g cukru waniliowego
3 jajka - oddzielnie białka i żółtka
250 g sera rocotta
125 g mąki
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło utarłam z cukrem na puszystą masę. Dodałam do masła żółtka i ser. Białka ubiłam na sztywno z dodatkiem soli a następnie delikatnie dodałam je do masy serowej. Na koniec dodałam przesianej maki z proszkiem do pieczenia - wymieszałam delikatnie i wylałam do formy (18 cm - to jest przepis na mały sernik) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
Ciasto wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 187 stopni C - piekłam 40-50 minut - aż ciasto zrobiło się złote. Trzeba uważać, by go nie spiec i przypalić. Ciasto bardzo rośnie ale potem bardzo opada.
W oryginalnym przepisie była jeszcze skórka starta z 3 cytryn, ale u mnie nikt nie chciał cytrynowego sernika, wiec zamiast tego dałam cukier w wanilią - można dodać ewentualnie ekstraktu waniliowego dla wzmocnienia efektu.