Waniliowe muffiny z białą czekoladą i malinami

Waniliowe muffiny z białą czekoladą i malinami

Uwielbiam jak słodziutkie muffiny przełamane są kwaskowym smakiem owoców. Zimą najlepiej w tej roli sprawdzają mi się maliny. Mrożone są dość łatwo dostępne, małe, niezbyt drogie i pyyyszne. Idealnie spełniają swoją rolę. Kwasek owoców przełamuję niesamowitą słodyczą białej czekolady. Lubię białą czekoladę - znacznie bardziej od tej zwykłej. A jak do tego dodamy jeszcze wanilię do ciasta to ciężko się oderwać od tych małych słodkości. Polecam wypróbowanie :)

Wzorem był przepis na muffiny Asieji.

Zdjęcie - Waniliowe muffiny z białą czekoladą i malinami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku dopieczenia
  • ⅓ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 120g cukru (można dodać trochę mniej, jeśli nie chcecie mocno słodkich babeczek)
  • 150g waniliowego serka homogenizowanego (ja dodałam ok. 180g i muffiny wyszły bardzo miękkie – pyszne, ale nieco za mało zbite)
  • 2 jajka
  • ½ szklanki oleju
  • Tabliczka białej czekolady
  • 150-200g mrożonych (lub świeżych) malin

 

Sposób przyrządzenia:

Piekarnik nagrzać do 190st. W jednej misce wymieszać suche składniki, a drugiej mokre. Czekoladę posiekać na nieduże kawałki. Wymieszać składniki suche i mokre muffinów tylko do połączenia się składników (powinny zostać grudki), Dodać czekoladę i maliny, szybko wymieszać i nakładać do foremki na muffinki (jeśli nie jest silikonowa, to wyłożyć ją papilotkami lub wysmarować dokładnie tłuszczem) do ok. 2/3 wysokości. Piec ok. 20-25 minut, aż się ładnie zarumienią.

Zjadać jeszcze ciepłe – wtedy są najlepsze ;)

Zdjęcie - Waniliowe muffiny z białą czekoladą i malinami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Waniliowe muffiny z białą czekoladą i malinami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów