Walentynkowe bułeczki – serduszka z suszonymi pomidorami
Bułeczki walentynkowe – delikatne i puszyste bułeczki w kształcie serc z nadzieniem z suszonych pomidorów. Idealna propozycja na walentynkowe śniadanie i kolację… Ciasto jest bardzo elastyczne i bezproblemowe do wyrabiania, proste, szybkie i wspaniale smakuje….
SKŁADNIKI:
500 g mąki pszennej
2 łyżki rozpuszczonego masła
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
10 g drożdży świeżych
285 ml letniej wody
oraz:
słoiczek suszonych pomidorów w oliwie
jajko z 1 łyżką mleka do posmarowania
Ciasto początkowo wyrabiałam mikserem.
Drożdże rozpuścić z cukrem w niewielkiej ilości ciepłej wody (odlać z wody z przygotowanej na ciasto.) Do miski wsypać mąkę i sól, dodać roztopione masło i wyrobić (ciasto będzie przypominało kruszonkę). Dodać rozpuszczone drożdże, dalej miksować, a na końcu wlać ciepłą wodę. Ciasto wyrabiać tak długo aż będzie gładkie i elastyczne.
Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia około 1 godziny.
Po tym czasie ciasto lekko wyrobić i rozwałkować na placek o grubości 1 cm. Foremką do ciasta wykrawać serduszka. Pomidory dobrze osączyć z oliwy i na połowę serduszek kładziemy pomidory. Przykrywamy drugim serduszkiem i sklejamy na brzegach.