Wafle z ruskim nadzieniem

Wafle z ruskim  nadzieniem

Uwielbiam ruskie pierogi. Zresztą nie tylko pierogi, ale i cannelloni i krokiety z ruskim farszem. Ale to wszystko jest dosyć pracochłonne.

Kiedyś znalazłam ten oto przepis. Przepis na idealną propozycję dla zabieganych wielbicieli ruskich. Wystarczy pomiędzy dwa wafle nałożyć nadzienie, a całość pokroić na porcje. Następnie obtoczyć w jajku i bułce, a później tylko usmażyć na złoty kolor. Żadnego lepienia, smażenia naleśników, męczenia się z cannelloni. Prosto i naprawdę pysznie! Gorąco polecam!

Zdjęcie - Wafle z ruskim  nadzieniem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wafle z ruskim nadzieniem

Składniki farszu:

  • 1kg ziemniaków
  • 2-3 średnie cebule
  • 400g twarogu
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Cebule obieramy i kroimy w drobna kostkę. Następnie smażymy ją na margarynie, maśle lub oleju na złoty kolor. Ostudzone ziemniaki wraz z serem przepuszczamy przez maszynkę lub praskę. Dodajemy cebulę i solidnie doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem oraz solą. Mieszamy dokładnie, aż do połączenia się składników.

Inne składniki:

  • 2 suche kwadratowe wafle
  • 2-3 jajka
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • margaryna, olej lub sklarowane masło do smażenia
  • ew. podsmażona cebulka do okraszenia

Cały farsz wykładamy na wafel. Wierzch wyrównujemy. Całość przykrywamy drugim waflem i lekko dociskamy. Kroimy ostrym nożem na kwadraty, prostokąty lub trójkąty.

Jajka roztrzepujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Porcje wafli z nadzieniem panierujemy w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na niewielkiej ilości dobrze rozgrzanego tłuszczu na złoty kolor. Odsączamy na papierowych ręcznikach i podajemy z dowolnymi dodatkami, np. uduszoną cebulką.

Smacznego!

Przepis ten jest moja propozycją w ramach zabawy

Zdjęcie - Wafle z ruskim  nadzieniem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów