Wafle z ruskim nadzieniem
Uwielbiam ruskie pierogi. Zresztą nie tylko pierogi, ale i cannelloni i krokiety z ruskim farszem. Ale to wszystko jest dosyć pracochłonne.
Kiedyś znalazłam ten oto przepis. Przepis na idealną propozycję dla zabieganych wielbicieli ruskich. Wystarczy pomiędzy dwa wafle nałożyć nadzienie, a całość pokroić na porcje. Następnie obtoczyć w jajku i bułce, a później tylko usmażyć na złoty kolor. Żadnego lepienia, smażenia naleśników, męczenia się z cannelloni. Prosto i naprawdę pysznie! Gorąco polecam!
Wafle z ruskim nadzieniem
Składniki farszu:
- 1kg ziemniaków
- 2-3 średnie cebule
- 400g twarogu
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Cebule obieramy i kroimy w drobna kostkę. Następnie smażymy ją na margarynie, maśle lub oleju na złoty kolor. Ostudzone ziemniaki wraz z serem przepuszczamy przez maszynkę lub praskę. Dodajemy cebulę i solidnie doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem oraz solą. Mieszamy dokładnie, aż do połączenia się składników.
Inne składniki:
- 2 suche kwadratowe wafle
- 2-3 jajka
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- margaryna, olej lub sklarowane masło do smażenia
- ew. podsmażona cebulka do okraszenia
Cały farsz wykładamy na wafel. Wierzch wyrównujemy. Całość przykrywamy drugim waflem i lekko dociskamy. Kroimy ostrym nożem na kwadraty, prostokąty lub trójkąty.
Jajka roztrzepujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Porcje wafli z nadzieniem panierujemy w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na niewielkiej ilości dobrze rozgrzanego tłuszczu na złoty kolor. Odsączamy na papierowych ręcznikach i podajemy z dowolnymi dodatkami, np. uduszoną cebulką.
Smacznego!
Przepis ten jest moja propozycją w ramach zabawy