Vindaloo z kurczaka

Vindaloo z kurczaka

Prezydentowa Kasia namówiła mnie na wspólne gotowanie vindaloo. Spróbujcie koniecznie. Bardzo wiele smaków, mocne aromaty. Jak danie prezentuje się u innych możecie zobaczyć u: Kasi, Izy i Asi.
Vindaloo z kurczaka
  • 3 piersi kurczaka lub piersi i wyluzowane udka pokrojone w większą kostkę
marynata do mięsa:
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 2-centymetrowy kawałek imbiru
  • świeżo wyciśnięty sok z limonki
  • 2 łyżeczki białego octu winnego
  • 1 średnia cebula
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 3 łyżeczki garam masala
  • 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • pół łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
sos:
  • 2 duże łyżki sklarowanego masła (ghee)
  • 1 średnia cebula, pokrojona w półkrążki
  • kawałek laski cynamonu, połamanej na 3-4 części
  • 1 filiżanka świeżych pomidorów pokrojonych w kostkę lub mała puszka krojonych
  • pół płaskiej łyżeczki kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki płatków chili
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
  • sól morska do smaku
  • świeża kolendra do przybrania
  • pół łyżeczki cukru trzcinowego
Zdjęcie - vindaloo z kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Marynata: cebulę kroimy w półplasterki, niezbyt grube, wrzucamy do miski, w której będzie się marynował kurczak. Wszystkie całe przyprawy z marynaty miażdżymy w moździerzu, z czosnku i imbiru robimy pastę, dodajemy sok z limonki, ocet winny i łączymy wszystko razem. Następnie mieszaniną i pokrojoną cebulą pokrywamy dokładnie kawałki mięsa, marynujemy w lodówce przez minimum 3-4 h, ja marynowałam całą noc. Po tym czasie w szerokim garnku lub wysokiej patelni o grubym dnie rozgrzewamy masło ghee, wrzucamy kawałki cynamonu i pozostałe suche przyprawy - kmin, chili, papryczkę suszoną oraz cebulę i smażymy na dość mocnym ogniu, aż przyprawy zaczną pachnieć, ale nie dłużej niż 1-2 minuty. Dodajemy kurczaka z cała pozostałą w misce marynatą i cały czas mieszając smażymy dalej nie zmniejszając ognia przez 5 minut. Następnie na patelnię dodajemy pomidory i zmniejszamy ogień na mały. Przykrywamy pokrywką i dusimy przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodajemy cukier i szczyptę soli. Przekładamy do miseczek i posypujemy posiekaną kolendrą, można dodać nieco jogurtu.

Kategorie przepisów