Uszka z grzybami

moje uszka wielkosci orzechow
Nie ma Wigilii w moim domu, bez uszek w czerwonym barszczu i przez dlugie lata bylam przekonana, ze wszedzie jest tak samo. Jednak, kiedy wyszlam za maz, okazalo sie, ze w rodzinie meza nie ma Wigilii bez zupy grzybowej z lazankami :)
Tym sposobem, w ten wyjatkowy wieczor, od lat gotujemy dwie zupy.
Moja specjalnoscia jest postny barszcz z kiszonych burakow i wyzej wspomniane uszka. Robie ich zawsze duzo wiecej, niz potrzeba, zeby zamrozic i moc cieszyc sie wigilijnym specjalem po swietach.
Uszka przeznaczone na Wieczerze sa malenkie, najmniejsze, jakie uda mi sie zrobic.
Pieknie sie prezentuja w czerwonym barszczu.

Nie potrafie podac dokladnych proporcji, poniewaz zawsze robie farsz "na oko". Jesli zostanie, dodaje go do pierogow z kapusta i grzybami, albo do kapusty. Albo... pajda swiezego chleba z maslem, a na to grzybowy farsz. Uwielbiam!
Jako dziecko czesto pomagalam mamie w przygotowaniach. Moim zadaniem bylo robienie i doprawianie farszu - zajecie skadinad, uwielbiane przeze mnie ;)
Pamietam, jak mama mowila: jak tak bedziesz ciagle probowac, to bedziemy mieli uszka faszerowane powietrzem :)))


Składniki:

Ciasto:
ok. pol kilograma maki pszennej
1 lyzka masla
1 zoltko
goraca woda
pol lyzeczki soli

Farsz:
suszone grzyby (mieszane)
cebula
lyzka masla
sol, pieprz


Sposob przygotowania:

Grzyby dobrze wypłukac, kilka razy zmieniajac wode. Zalac nieduza iloscia wrzatku i gotowac, az zmiekna i napecznieja. Ja staram sie gotowac tak, zeby zostalo tylko kilka lyzek plynu, wtedy caly aromat "wraca" do grzybow. Po ugotowaniu odcedzic, a plyn, ktory zostanie, zachowac (ja dodaje go do barszczu).
Cebule obrac i bardzo drobno posiekac i podsmazyc na odrobinie oleju. Dodac grzyby i smazyc wszystko razem, przez 2-3 minuty, pod koniec dodajac maslo. Ostudzic. Po ostudzeniu grzyby zmielic lub zblendowac. (mozna dodac jajko - ja czasami tez dodaje, ale wtedy nie da sie jesc farszu "na surowo" ;)

Wyrobic ciasto, dolewajac wode z rozpuszczonymi w niej maslem i sola. Wałkowac partiami, nadajac plackom ksztalt prostokata (grubosc ok. 2 mm). Kroic na kwadraty (dowolnej wielkosci), faszerowac grzybami, zlepiac, jak normalne pierogi, po czym dwa przeciwlegle rozki zlepiac "na zakladke".

Mozna je od razu ugotowac (wrzucac na osolony wrzatek i gotowac jeszcze przez ok. minute od wypłynięcia).



Mozna tez zamrozic i ugotowac dopiero w Wigilie - i tak wlasnie, najczesciej robie.
Układam uszka na tacy wylozonej folia spozywcza, taz zeby sie nie stykaly. Wkladam do zamrazarki i kiedy sie zamroza (ok. 30 min), wyjmuje i przekladam do woreczka, po czym ponownie wkladam do zamrazarki. Gotuje bezposrednio przed Wieczerza, wrzucajac takie zamrozone wprost do wrzatku (gotuja sie oczywiscie dluzej niz swieze).
Po ugotowaniu wyławiam i ukladam na polmiskach polewajac lekko, stopionym maslem.
Wazne jest, zeby ukladac je w jednej warstwie, jesli beda lezaly jedne na drugich, na pewno sie posklejaja.

Przepisy z tych kategorii

Uszka do barszczu
13

Uszka do barszczu

gania gania
My cuisine

Wigilijne uszka z grzybami
38

Wigilijne uszka z grzybami

trufla trufla
Trufla i jej kuchnia

Udka kurczaka w rozmarynie (z pieczarkami i pomidorkami koktajlowymi)

Udka kurczaka w rozmarynie (z…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ucierane ciasto imbirowe

Ucierane ciasto imbirowe

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepis na idealne ciasto francuskie krok po kroku

Przepis na idealne ciasto fran…

food² food²
Food Square

Ciasto drożdżowe z jabłkami bez wyrabiania
1

Ciasto drożdżowe z jabłkami be…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Tarta z porem i pieczarkami

Tarta z porem i pieczarkami

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Schab w śmietanie z pieczarkami
1

Schab w śmietanie z pieczarkam…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Zupa z grzybów leśnych
4

Zupa z grzybów leśnych

napiecyku napiecyku
napiecyku

Filety kurczaka w kremowym sosie z pieczarkami i szpinakiem
2

Filety kurczaka w kremowym sos…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pasta alla carbonara z kurkami
1

Pasta alla carbonara z kurkami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Quiche z szynką i pieczarkami
2

Quiche z szynką i pieczarkami

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu