Udka kaczki duszone w soku jabłkowym
Dziś przedstawiam kolejny przepis z książki Gordona Ramsaya „Bread Street Kitchen”, tym razem sięgnęłam po kaczkę duszoną w soku jabłkowym i bulionie, z warzywami i aromatycznymi przyprawami. Długo pieczone udka dosłownie rozpływają się w ustach, to danie jest genialne w swojej prostocie. Zapewniam, że każdy poradzi sobie z nim doskonale. Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Udka kaczki duszone w soku jabłkowym(8 porcji)
Składniki:
- 8 kaczych udek ze skórą
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 2 marchewki, obrane i z grubsza posiekane
- 1 cebula, z grubsza posiekana
- 2 łodygi selera naciowego, przycięte i z grubsza posiekane
- 1 por, przycięty umyty i z grubsza posiekany
- 4 ząbki czosnku, całe i nieobrane
- 1 liść laurowy
- 4 gałązki tymianku
- 2 gałązki rozmarynu
- 1 1/2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 ziarno kardamonu, w całości
- 1 gwiazdka anyżu
- 3 ziarenka czarnego pieprzu
- 1/2 laski cynamonu
- 800 ml soku jabłkowego
- 1,5 litra bulionu drobiowego
- sól
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 170 ° C / 150 ° C z termoobiegiem.
- Rozgrzej dużą patelnię na dużym ogniu, następnie zmniejsz ogień do średniego, włóż udka skórą do dołu i smaż partiami przez około 8 minut, aż skórka stanie się chrupiąca i ładnie zarumieniona. Przełóż udka na talerz i odstaw.
- Podgrzej olej w dużym naczyniu żeliwnym do zapiekania, wrzuć wszystkie warzywa, czosnek, liść laurowy, tymianek i rozmaryn, i smaż mieszając od czasu do czasu na średnim ogniu przez 10 minut, do zarumienienia. Wmieszaj koncentrat pomidorowy i smaż przez kolejne 2 minuty. Jeżeli nie posiadasz takiego naczynia, podsmaż warzywa w patelni, a następnie przełóż do naczynia do zapiekania.
- Dodaj wszystkie przyprawy, wlej sok jabłkowy i bulion, wymieszaj włóż udka kacze, po czym dociśnij je tak by były przykryte płynem. Przykryj wyciętym z papieru do pieczenia kółkiem (z wyciętym lufcikiem po środku) i zapiekaj w nagrzanym piekarniku przez 2 godziny, do miękkości.
- Wyjmij z naczynie z piekarnika, przełóż udka na duży talerz, przykryj folią aluminiową i odstaw.
- Przecedź sos i wlej go ponownie do naczynia do zapiekania lub patelni. Doprowadź do wrzenia i gotuj aż płyn nabierze konsystencji sosu. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne.
- Wyłóż udka na talerze, polej sosem i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
English version
Spiced braised duck legs(8 servings)
Ingredients:
- 8 duck legs, skin on
- 1 tbsp vegetable oil
- 2 carrots, peeled and roughly chopped
- 1 onion, roughly chopped
- 2 celery sticks, trimmed and roughly chopped
- 1 leek, trimmed and roughly chopped
- 4 garlic cloves, left whole and unpeeled
- 1 bay leaf
- 4 thyme sprigs
- 2 rosemary sprigs
- 1 1/2 tbsp tomato paste
- 1 green cardamon pod, left whole
- 1 star anise
- 3 black peppercorns
- 1/2 cinnamon sticks
- 800 ml apple juice
- 1,5 litres chicken stock
- salt
Preparation:
- Preheat the oven to 170 oC/ 150 oC fan.
- Heat a large frying pan until hot, then reduce the heat to medium, add duck legs, in batches, and cook for about 8 minutes, until the skin is crisp and golden brown. Remove the duck legs to a plate and set aside.
- Heat the oil in a large, wide casserole, add all the vegetables, the garlic, bay leaf, thyme and rosemary, and cook over a medium heat for 10 minutes, stirring, occasionally, until caramelised. Stir in tomato paste and cook for a further 2 minutes.
- Add all the spices, then pour in the apple juice and stock. Stir in everything together and then place the duck legs back in the casserole, making sure they are covered with the liquid. Cover tightly with a circle of baking parchment (cut a small vent in the middle) and braise in the oven for 2 hours, until very tender.
- Remove from the oven, then lift the duck legs out of the sauce and set aside covered on large plate.
- Strain the liquid into a bowl, then return into the casserole and place over high heat. Bring to the boil and simmer until the stock has reduced to a syrupy sauce.
- Put a duck leg onto each plate, spoon over the sauce and serve!
Enjoy!