Ucierane ciasto z rabarbarem i migdałową bezą
W majówkę raczyłam moich bliskich ciastem ucieranym z rabarbarem. Jakie ono było dobre - delikatne, maślane, mięciutkie ciasto z zanurzonymi w nim kwaskowatymi kawałkami rabarbaru i słodką bezą z dodatkiem płatków migdałów - po prostu kwintesencja wiosennego domowego ciasta w najlepszym wydaniu.
Tak wiem powiecie znów ten rabarbar, ale trzeba korzystać póki taki świeży, pyszny i soczysty, obiecuję, że już niebawem pojawią się nowe przepisy na ciasta z truskawkami, ale póki co moje dopiero kwitną w najlepsze, więc potrzebują jeszcze dłuższej chwili by można je było zbierać. A teraz już nie rozpisuję się więcej tylko zapraszam na przepis:
Składniki na ucierane ciasto z rabarbarem i migdałową bezą:
- 1 masło (200 g)
- 1 szklanka cukru
- 2 jaja
- 3 żółtka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4-5 łodyg rabarbaru
Beza:
- 3 białka
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
- ok 50 g płatków migdałowych
Jak zrobić ucierane ciasto z rabarbarem i migdałową bezą?
Miękkie masło ucieram ze szklanką cukru. Gdy masa będzie w miarę jednolita nie przestając ucierać dodaję kolejno żółtka, a następnie 2 całe jaja. Do gładkiej masy dodaję obie mąki, proszek do pieczenia, mleko i mieszam do połączenia składników (jeśli ciasto jest bardzo gęste, dolewam jeszcze trochę mleka). Ciasto przekładam do blachy (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzchu układam równomiernie wcześniej umyty i pokrojony w ok centymetrowe kawałki rabarbar. Piękę w 180 st. C przez 30 minut. Białka ubijam ze szczyptą soli i pozostałym cukrem na lśniącą pianę. Wykładam na zapieczone ciasto i piekę jeszcze 20 minut w 120 st. C