Twister z grillowanym kurczakiem (LOW FODMAP, bez glutenu, bez laktozy)
Pyszne Twistery z grillowanym kurczakiem w bezglutenowych tortillach <3 Danie nadaje się dla osób na diecie FODMAP (czym jest dieta FODMAP przeczytasz TUTAJ). Zapraszam do przygotowań!
Składniki (2 porcje): 400 g piersi z kurczaka
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
1 łyżka oleju
sól, pieprz do smaku
2 bezglutenowe tortille*
2 liście sałaty
1/2 pomidora, pokrojonego wplasterki
1 łyżka ketchupu*
1 łyżka majonezu*
*Dieta FODMAP: przed użyciem koniecznie sprawdź, czy dane produkty nie zawierają niedozwolonych składników (przede wszystkim czosnku, cebuli, inuliny i syropu glukozowo-fruktozowego).
CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. W misce mieszamy olej, ostrą i słodką paprykę, oregano i bazylię, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kurczaka kroimy w podłużne paski, wkładamy do marynaty i dokładnie obtaczamy.
2. Rozgrzewamy patelnię grillową. Układamy kawałki kurczaka i smażymy z obu stron, aż będą gotoww (ja zawsze biorę najgrubszy kawałek po ok. 7-8 minutach i przekrawam go - jeżeli nie jest różowy w środku, to znaczy że pozostałe kawałki też są już usmażone).
3. Tortille podgrzewamy na suchej patelni, przekładamy na talerze. Smarujemy ketchupem i majonezem, układamy kurczaka, sałatę i pomidora. Zawijamy i gotowe :)
Więcej przepisów LOW FODMAP znajdziesz TUTAJ
Składniki (2 porcje): 400 g piersi z kurczaka
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
1 łyżka oleju
sól, pieprz do smaku
2 bezglutenowe tortille*
2 liście sałaty
1/2 pomidora, pokrojonego wplasterki
1 łyżka ketchupu*
1 łyżka majonezu*
*Dieta FODMAP: przed użyciem koniecznie sprawdź, czy dane produkty nie zawierają niedozwolonych składników (przede wszystkim czosnku, cebuli, inuliny i syropu glukozowo-fruktozowego).
CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. W misce mieszamy olej, ostrą i słodką paprykę, oregano i bazylię, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kurczaka kroimy w podłużne paski, wkładamy do marynaty i dokładnie obtaczamy.
2. Rozgrzewamy patelnię grillową. Układamy kawałki kurczaka i smażymy z obu stron, aż będą gotoww (ja zawsze biorę najgrubszy kawałek po ok. 7-8 minutach i przekrawam go - jeżeli nie jest różowy w środku, to znaczy że pozostałe kawałki też są już usmażone).
3. Tortille podgrzewamy na suchej patelni, przekładamy na talerze. Smarujemy ketchupem i majonezem, układamy kurczaka, sałatę i pomidora. Zawijamy i gotowe :)
Więcej przepisów LOW FODMAP znajdziesz TUTAJ