Turecka sałatka z fenkuła i rzodkiewki
Znowu zdjęłam z półki książkę z przepisami kuchni tureckiej. I chyba pozostanie ze mną na dłużej. To pyszny świat, szkoda, że raczej nie prędko tam pojedziemy. Pozostają, może trochę nieudolne, próby odtworzenia pewnych smaków w domu. Na początek świetna, lekka sałatka z fenkuła i rzodkiewek. Polecam!
Na podstawie przepisu z książki "Istambul" autor - Rebecca Seal
składniki
200 g fenkuła - kopru włoskiego
200 g rzodkiewek
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny + 1 łyżka do wody
1 łyżeczka sumaku
sól
nasiona z 1/4 granatu - opcjonalnie
przygotowanie
Naszykować miskę z zimną wodą wymieszaną z 1 łyżką soku z cytryny. Fenkuł, po zdjęciu zewnętrznej warstwy i obcięciu łodyżek, pokroić na cieniutkie plastry, najlepiej w robocie lub na tzw. mandolinie. Natychmiast przełożyć do miski z wodą i cytryną aby nie ściemniał. Umyte rzodkiewki pociąć w cienkie plastry i przełożyć do miski. Wymieszać oliwę z 2 łyżkami soku z cytryny. Fenkuł odcedzić, wymieszać z rzodkiewkami, polać oliwą, wymieszać. Lekko posolić do smaku. Podawać w dużej misie lub na dużym talerzu, posypane sumakiem i nasionami granatu. Smacznego!
składniki
200 g fenkuła - kopru włoskiego
200 g rzodkiewek
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny + 1 łyżka do wody
1 łyżeczka sumaku
sól
nasiona z 1/4 granatu - opcjonalnie
przygotowanie
Naszykować miskę z zimną wodą wymieszaną z 1 łyżką soku z cytryny. Fenkuł, po zdjęciu zewnętrznej warstwy i obcięciu łodyżek, pokroić na cieniutkie plastry, najlepiej w robocie lub na tzw. mandolinie. Natychmiast przełożyć do miski z wodą i cytryną aby nie ściemniał. Umyte rzodkiewki pociąć w cienkie plastry i przełożyć do miski. Wymieszać oliwę z 2 łyżkami soku z cytryny. Fenkuł odcedzić, wymieszać z rzodkiewkami, polać oliwą, wymieszać. Lekko posolić do smaku. Podawać w dużej misie lub na dużym talerzu, posypane sumakiem i nasionami granatu. Smacznego!