Tunnbrod - szwedzkie podpłomyki
Zeszły weekend spędziłam w Sztokholmie, gdzie na każdym kroku można dostać naprawdę fantastyczne pieczywo. Szwedzi uwielbiają szczególnie wszelkiego rodzaju chrupkie pieczywo oraz mięciutkie podpłomyki. Jednym z rodzajów są podpłomyki o nazwie Tunnbrod. Można je zrobić z mieszanki różnych mąk, zazwyczaj żytniej, pełnoziarnistej i pszennej. W takiej kombinacji i ja połączyłam mąki.
Do tej pory szykowałam raczej podpłomyki przaśne, tym razem zrobiłam je w wersji drożdżowej.
Szwedzi lubią słodkie i do swoich podpłomyków dają dużo cukru i miodu. Ja ograniczyłam się jedynie do miodu. Często wzbogaca się ciast np. o suszony fenkuł, ale przyznam, że nie przepadam za anyżowym posmakiem, więc pominęłam tę przyprawę.
Czas całkowity: 2 godz 30 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 1 godz
Składniki :
- masła - 50 g
- suszonych drożdży instant - 3 łyżeczki
- letniego mleka - 450 ml
- soli - 1,5 łyżeczki
- mąki żytniej jasnej typ 720 - 90 g
- mąki pszennej pełnoziarnistej - 120 g
- mąki pszennej typ 650 - 450 g
- miodu - 2 łyżki
Potrzebne narzędzia:
- patelnia
- waga kuchenna
- misa
- wałek
Przepis:
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy miód, drożdże i sól. W rondlu topimy masło, dodajemy do suchych składników na przemian z letnim mlekiem. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub mikserem przez 5 minut.
2. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 1,5 h.
3, Wyrośnięte ciasto dzielimy na 15 części. Z każdej z nich formujemy kulkę, którą na oprószonym mąką blacie delikatnie wałkujemy na cienki i krągły podpłomyk.
4. W trakcie wałkowania układamy przyszłe podpłomyki na oprószonej mąką tacy. Przykrywamy je na ten czas ściereczką, aby nie wyschły.
5. Podpłomyki smażymy na suchej patelni po ok. 2-3 minuty z każdej strony, czyli do momentu aż będą rumiane. Serwujemy na ciepło lub na zimno.