Truskawkowy przekładaniec

Truskawkowy przekładaniec

Zdjęcie - Truskawkowy przekładaniec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

To ciasto jest tak pyszne, że radzę Wam niezwłocznie zaopatrzyć się w mrożone truskawki, bo tych świeżych o tej porze roku nie polecam. Wymaga trochę pracy i czasu, ale jeśli chcecie zaskoczyć bliskich deserem sprawdzi się idealnie. Kakaowe biszkopty przełożone musem z truskawek oraz kremem grysikowym wspaniale się ze sobą łączą tworząc pyszne, wysokie i efektowne ciasto.

 

Składniki i przygotowanie truskawkowego przekładańca:

 

Biszkopt kakaowy (blaszka 23x33 cm):

  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju

 

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą, gdy piana będzie gęsta dodajemy stopniowo cukier, a następnie kolejno żółtka. Na koniec wsypujemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, wlewamy olej i całość ostrożnie mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ( 23x33cm) i pieczemy ok 35 minut w 180 st. C. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na 2 równej wysokości placki.

Jeśli macie 2 blaszki tej samej wielkości proponuję podzielić ciasto na 2 równe części i upiec 2 oddzielne biszkopty (wtedy na pewno będą równe)

Biszkopt jasny:

  • 3 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą, gdy piana będzie gęsta dodajemy stopniowo cukier, a następnie kolejno żółtka. Na koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, wlewamy olej i całość ostrożnie mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ( 23x33cm) i pieczemy ok 35 minut w 180 st. C


Masa grysikowa:

  • 1/2 litra mleka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1 kostka masła (200 g)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z cytryny (lub kwasek cytrynowy rozcieńczony z wodą)

Zagotowujemy mleko, na wrzące wsypujemy kaszę i gotujemy, mieszając do momentu aż kasza zrobi się gęsta (ok 5 minut). Ugotowaną odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puch partiami dodając cukier puder. Następnie nie przestając ucierania dodajemy po łyżce kaszy i sok z cytryny, ale tutaj już radzę próbować masy by nie okazała się zbyt kwaśna


Masa truskawkowa:

  • ok 750 g truskawek (użyłam mrożonych)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 7 łyżeczek żelatyny
  • 1/2 szklanki zimnej wody

Truskawki przekładamy do garnka dodajemy sok z cytryny, cukier i gotujemy na małym ogniu przez ok 10 minut. Po tym czasie blendujemy je na mus. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Po ok 10 minutach rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej dodajemy 2-3 łyżki musu truskawkowego mieszamy do połączenia, a następnie całość przelewamy do reszty musu i mieszamy. Pozostawiamy do lekkiego stężenia.

Złożenie ciasta:

Na 1 z kakaowych biszkoptów rozsmarowujemy 1/2 masy grysikowej, na nią wykładamy 1/3 musu truskawkowego (musi być tężejący, by nie spływał z ciasta a dał się ładnie rozsmarować), truskawki przykrywamy jasnym biszkoptem, na który wykładamy pozostałą masę grysikową, a na nią znów 1/3 masy truskawkowej. Przykrywamy drugim biszkoptem kakaowym na wierzchu którego rozprowadzamy pozostałą masę truskawkową.
Gotowe ciasto chłodzimy kilka godzin w lodówce.

 

 

 


Zdjęcie - Truskawkowy przekładaniec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Truskawkowy przekładaniec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Truskawkowy przekładaniec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów